Istraživanje / Nizak stepen obrazovanja skraćuje život

27. 09. 2017. u 20:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Loše društveno-ekonomske okolnosti, poput niskog stepena obrazovanja ili niske kvalificiranosti u poslu, mogu skratiti život za prosječno 2,1 godinu.

Život u lošim i štetnim društveno-ekonomskim okolnostima oduzimaju pojedincima dvije godine života, gotovo poput sjedilačkog načina života, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u britanskom časopisu Lancet, prenosi Hina.

Europa je suočena s ogromnim razlikama kada je riječ o zdravome starenju, kvaliteti življenja i dužini životnog vijeka osoba iz različitih društveno-ekonomskih grupa, a zdravo starenje i kvaliteta života morali bi biti pristupačni svima, a ne samo osobama s visokim društveno-ekonomskim statusom.

Proučivši 48 studija koje su provedene ranije u Sjedinjenim Državama, Australiji i nekoliko europskih zemalja, naučnici su došli do zaključka da loše društveno-ekonomske okolnosti, poput niskog stepena obrazovanja ili niske kvalificiranosti u poslu, mogu skratiti život za prosječno 2,1 godinu.

Uživanje u duhanskim proizvodima život prosječno skraćuje za 4,8 godina, dijabetes za 3,9 godina, a sjedilački način života za 2,4 godine, podsjeća Lancet.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Lifepath, posvećenog zdravom i kvalitetnom procesu starenja, a finansira ga Europska komisija.

"Svima nam je poznato da stepen obrazovanja, finansijski prihodi i posao utječu na zdravlje pojedinca, no malo je studija proučavalo u kolikoj su mjeri ti faktori važni", objasnio je dr. Mika Kvimaki s londonskog University Collegea, koji je sudjelovao u istraživanju.

Naučnici ističu da se u sklopu lokalne, nacionalne i međunarodne politike može utjecati na promjene društveno-ekonomskih okolnosti življenja te da bi takve izmjene snažnije utjecale na produženje životnog vijeka nego, primjerice, pomoć pri prestanku pušenja ili savjeti o dijabetesu. 

"Društveno-ekonomski status je važan jer predstavlja izloženost pojedinca opasnim uvjetima i okolnostima tokom cijeloga života", kazao je voditelj projekta Lifepath Paolo Vineis.

Svrha Lifepatha je pokušati razumjeti biološke mehanizme na kojima se temelje socijalne razlike tokom razdoblja starenja i zbog kojih društvene nejednakosti utječu na nejednakosti i kada je o zdravlju pojedinca riječ.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA