Inkluzivno obrazovanje: Kako vlast pomaže djeci s poteškoćama u razvoju

N. K.
Inkluzivno obrazovanje: Kako vlast pomaže djeci s poteškoćama u razvoju
Iako je sistem uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u sistem redovnog školovanja dobro osmišljen, ni 14 godina od uspostave inkluzivnog obrazovanja u BiH, u praksi nisu riješeni brojni propusti.

Neki od njih su neprilagođenost nastavnih planova i programa za rad s djecom, veoma mali broj stručnjaka u ovoj oblasti, neosiguravanje zakonom predviđenih asistenata, neopremljenost škola učilima i nastavnim pomagalima.

Inkluzivni obrazovni sistem u FBiH

Kako su za Radiosarajevo.ba rekli u Federalnom ministarstvu za obrazovanje i nauku, u skladu sa svojom koordinirajućom i savjetodavnom ulogom, ovo ministarstvo već duži niz godina podržava projekte koji imaju za cilj stvaranje inkluzivnog obrazovnog sistema, a posebno stvaranje uvjeta za ravnopravno učestvovanje i kvalitetno obrazovanje učenika s poteškoćama u razvoju.

edus_zimskaskolica.jpg - undefined
"Ove i prošle godine ta se podrška prvenstveno realizirala putem Javnog poziva, i to kroz program Podrška projektima poboljšanja inkluzivnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja, na koji su mogle aplicirati javne predškolske ustanove i javne osnovne škole te nevladine organizacije koje realiziraju projekt u saradnji s javnim odgojno-obrazovnim ustanovama", rečeno nam je.

Kako nam je pojašnjeno, kroz ovaj program u 2016. godini podržano je 46 projekata, a ukupan iznos dodijeljenih sredstava bio je 277.900,00 KM. U 2017. godini podržano je 89 projekata. Ukupan iznos odobrenih sredstava je 530.480,00 KM.

"Također, putem programa Podrška stručnom usavršavanju i cjeloživotnom učenju prosvjetnih radnika u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju podržani su projekti stručnog usavršavanja prosvjetnih radnika za rad sa učenicima s poteškoćama u razvoju", dodali su iz Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku.

Tačan broj učenika s poteškoćama u razvoju koji su u redovnim obrazovnim institucijama nije precizan jer se način evidentiranja razlikuje od kantona do kantona.

Pa tako, prema posljednjem dokumentu koji se može pronaći na službenoj web-stranici Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku, a koja datira jos iz 2015. godine, pod nazivom Analiza stepena inkluzivnosti osnovnog obrazovanja u FBiH, najviše djece s poteškoćama u razvoju koja su obuhvaćena programom inkluzije u školama bilo je u KS-u, i u pitanju je 1.953 djece koja su išla u školu s ostalim učenicima.

U RS-u uhodan sistem pomoći učenicima sa smetnjama u razvoju

Što se tiče manjeg bh. entiteta, ovaj sistem obrazovanja je u Republici Srpskoj dosta razvijeniji, pa je Ministarstvo za prosvjetu i kulturu s ciljem omogućivanja kvalitetnijeg i pristupačnijeg obrazovanja i vaspitanja učenicima sa smetnjama u razvoju od školske 2010./2011. godine počelo s finansiranjem asistente za učenike sa smetnjama u razvoju.

"Ministarstvo za prosvjetu i kulturu RS-a u školskoj 2017/2018. godini je odobrilo angažiranje 192 asistenta za učenike sa smetnjama u razvoju, što je za 54 više nego lani, kada je za te namjene bilo izdvojeno 504.250 maraka", kazali su za naš portal iz ovog ministarstva.

Kako su pojasnili, u ovoj školskoj godini asistenti su prioritetno odobravani za učenike s autizmom, đake s tjelesnim oštećenjem koji pohađaju nastavu u redovnim školama, te učenike s višestrukim smetnjama.

"Bit će razmatrani i zahtjevi za asistente za učenike sa drugim smetnjama u razvoju, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu", kazali su iz ministarstva.

Asistenti služe, istaknuli su, kao tehnička podrška učenicima i angažirani su u periodu dok traje nastava, na pola radnog vremena, a plaćeni su prema koeficijentu za srednju stručnu spremu.

udruzenje_down_sy_ja_BL_AA1.jpg - undefined
Također, u Republici Srpskoj postoje četiri centra za obrazovanje i vaspitanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju u koje se, na osnovu rješenja o vrsti i stepenu ometenosti, upućuju uglavnom djeca s težim i teškim smetnjama u razvoju kojima je, pored stručne vaspitno-obrazovne službe kojom ovi centri raspolažu, potrebna i svakodnevna njega i rehabilitacija koja im tamo može biti pružena.

Kako god, naši sagovornici iz oba entitetska ministarstva se slažu, da je najbitnije osigurati podršku učenicima s poteškoćama u razvoju od ranog djetinstva kako bi se napredovanje moglo pratiti kroz sve nivoe obrazovanja.

Također, bitna je podrška nastavnom osoblju koje dodatno radi na usavršavanju kako bi bili bolji nastavnici i učitelji učenicima s poteškoćama u razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije