Hiperprodukcija kadra na UNSA, u drugim gradovima fali nastavnika

S. H.
Hiperprodukcija kadra na UNSA, u drugim gradovima fali nastavnika
FOTO: Arhiv / Zločin se desio u blizini Filozofskog fakulteta
U Federaciji Bosne i Hercegovine nema viška nastavnog kadra nego manjka, kategoričan je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

To što se na spiskovima biroa za zapošljavanje nalazi veliki broj prosvjetnih radnika koji godinama ne mogu pronaći zaposlenje u struci rezultat je hiperprodukcije kadra i školovanja koje ne prati tržište rada u BiH.

Dok u Kantonu Sarajevo ima viška nastavnog kadra, kadrova nedostaje u Unsko-sanskom kantonu i u Posavini. 

Na nedavni konkurs u goraždanskoj osnovnoj školi Fahrudin Fahro Baščelija na raspisani konkurs koji podrazumijeva punu normu (19 časova i 2 časa viška), niko se nije prijavio. Također, ni u drugim školama, naveli su Prosvjetni radnici Kantona Sarajevo.

Na spiskovima biroa za zapošljavanje u Kantonu Sarajevu ima prosvjetnih radnika koji ni po 12 godina nisu stupili u radni odnos.

Ipak, u Sarajevu svi žele raditi zbog boljih uvjeta spram drugih gradova - veće plaće, sigurnost i druge prednosti koje ima glavni grad BiH. Zapošljavanja i apliciranja na konkurse u Sarajevu prosvjetnih radnika iz drugih gradova BiH ne mogu se spriječiti niti zabraniti.

"Onaj ko je završio fakultet npr. u Tuzli kojeg nema u Sarajevu može i treba raditi u tom gradu", naveo je primjer Sivro.

Univerzitet u Sarajevu, kako navodi Sivro, ima tehnološki višak koji ne prikazuje niti prati tržište rada, a dosta stvari se i zataškava.

"Nelogično je da proizvodimo ovoliko učitelja, pedagoga, nastavnika likovne kulture, a na birou za zapošljavanje se nalazi toliki broj nezaposlenih. Za dvije do tri godine tehnološki višak bi se mogao obiti o glavu univerzitetskim profesorima koji bi trebali biti pokretači promjena u BiH", rekao je Sivro za Radiosarajevo.ba.

Također, naveo je i kako je veliki problem inertnost akademske zajednice jer Univerzitet u Sarajevu nije odgovorio zadatku, odnosno nije osposobio kadrove za rad u školama.

Problematično je i što na državnom nivou postoji 13 obrazovnih sistema, a iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH žele jedinstveno obrazovanje na državnom ili federalnom nivou.

Također, žele dogovoriti jedinstvene kriterije na državnom nivou za prijem i otpuštanje radnika.

Sivro navodi kako je zbog nepostojanja Pravilnika do sada dolazilo do raznih malverzacija prilikom zapošljavanja, ali da bi to trebalo biti uređeno novim Pravilnikom o prijemu uposlenika u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. On je naveo i da se trenutno provjerava zapošljavanje kćerke direktora u jednoj školi, no ako se utvrdi da je kćerka imala najveći broj bodova na konkursu i najbolje kvalifikacije, ona će ostati na svom radnom mjestu.

Brojni prosvjetni radnici dobili su premještaj sa svojih radnih mjesta jer imaju ugovor na neodređeno, a iz Sindikata su se pobrinuli da sve njihove kolege budu zbrinute.

Višku nastavnog kadra ravan je i problem manjka djece u školama. U Kantonu Sarajevo zabilježen je blagi porast djece upisane u prvi razred osnovne škole, dok je na nivou FBiH zabilježen pad. 

Značajne promjene zabilježene su u broju učenika jer je u prvi razred srednje škole ove godine upisana prva generacija devetogodišnjeg obrazovanja. 

Na Univerzitetu u Sarajevu zabilježen je smanjen broj prijavljenih studenata. Iako su u Sindikatu poduzeli određene mjere, Sivro smatra da studenata ponestaje jer roditelji ne mogu finansirati studije, a i kada su u mogućnosti ne vide da će se ti studiji kasnije isplatiti njihovoj djeci. 

Također, veliki broj mladih napušta obrazovanje kako bi s porodicom napustili BiH u potrazi za boljim životom.

Do povećanog broja studenata, smatra Sivro, doći će kada prva generacija devetogodišnjeg obrazovanja koji su sada upisali srednje škole krenu na fakultet.

U obrazovanju na nivou FBiH do sada su provedene brojne reforme, navodi Sivro, te smatra da je potrebno nadzirati finansijske tokove što su do sada u većoj mjeri uspjeli, poput neuzimanja novca za ekskurzije itd.

Iako priznaju da je napravljen i niz grešaka prilikom provođenja reformi, iz Sindikata su saglasni da će raditi na boljem obrazovanju i štiti radnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije