Učenici sve češće napuštaju osnovnu i srednju školu, stanje alarmantno

Semra Hodžić
Učenici sve češće napuštaju osnovnu i srednju školu, stanje alarmantno
Anadolija / Ilustracija
Trend napuštanja osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini posljednjih godina je zabrinjavajući.

Iako statistički podaci iz školske 2016/17. pokazuju da je taj trend smanjen, brojke i dalje neumoljivo ukazuju na alarmantnu situaciju.

Za Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ove informacije nisu nikakva novost.

Prema podacima koje im je dostavio Federalni zavod za statistiku u ovoj školskoj godini osnovnu školu napustilo je 158 učenika, od čega su 72 učenice. Prethodne školske godine te brojke su bile nešto veće – osnovnu školu napustilo je 208 učenika, od čega je 91 učenica.

Iako su posljednju analizu u ovom Ministarstvu radili 2013. godine, kako je naveo pomoćnik ministrice za obrazovanje i nauku FBiH Ismet Strujo za Radiosarajevo.ba, ništa se nije promijenilo.

"Među rizičnom skupinom koja najviše napušta školovanje su pripadnici romske nacionalnosti, a zatim socijalno ugrožene porodice što se odnosi na finansijski nepovoljan status, neslaganja u porodici, nedostatak podrške porodice, udaljenost od škole, rana udaja ili ženidba“, istakao je Strujo rezultate analize ovog Ministarstva koja je rađena s ciljem praćenja razloga za napuštanje školovanja.

U ovoj školskoj godini osnovnu školu nije završilo 45 učenika u Republici Srpskoj, dok je u prethodnoj školskoj godini taj broj bio manji – osnovnu školu nije završio 31 učenik.

„U najvećem broju slučajeva u pitanju su učenici Romi koji pošto navrše 15 godina udaju se, odnosno žene i osnovaju porodice ili odlaze da žive van granica naše zemlje“, rekli su iz Ministarstva prosvjete RS-a za naš portal.

Kako su naveli iz ovog Ministarstva, u srednjem obrazovanju nije izražena pojava napuštanja redovnog školovanja, te se u periodu od 2010. do 2016. godine procenat napuštanja redovnog školovanja u ovom entitetu kretao od jedan do dva posto u odnosu na ukupan broj učenika koji pohađanju srednju školu.

Razlozi zbog kojih učenici napuštaju školu najčešće su lični, socijalni ili materijalni, zatim prelazak u drugu školu, neopravdani izostanci, loš uspjeh, bolest, preseljenje u inostranstvo, porodični problemi itd, naveli su iz ovog Ministarstva.

"U svakom odjeljenju nedostaje jedan do tri učenika“, naveo je za naš portal dopredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Abdulah Serezlija.

Serezlija je naveo primjer iz Srednjebosanskog kantona čije je kantonalno ministarstvo obrazovanja upoznato sa ovim podacima.

Iako se ministrica za obrazovanje zaprepastila ovim podacima, do dan-danas ništa nije poduzeto po ovom pitanju.

Dopredsjednik SSSVOONK-a je naveo kako se u ovom kantonu razgovara o upisnoj politici, te kako su radnici u prosvjeti zabrinuti zbog ovog trenda jer ostaju bez radnih mjesta.

Prema podacima Analize stanja i potreba mladih u FBiH iz 2013. godine koju je radio Institut za razvoj mladih KULT, kao glavni razlog napuštanja srednje škole navodi se nedostatak finansijskih sredstava (34%), pronalazak zaposlenja (27%), te poljoprivredni poslovi (7%), istakla je za Radiosarajevo.ba predsjednica ovog Instituta Amela Sačić.

"U određenoj mjeri učenici/e napuštaju srednju školu i zbog nesavremenih pristupa u obrazovanju i neefektivnog ocjenjivanja, što demotivira mlade za dalje školovanje i napredak u takvoj sredini“, navela je Sačić.

Pored navedenih razloga, mladi obrazovanje ne nastavljaju jer u tome ne vide smisao, dok 33 posto mladih smatra da će im obrazovanje koje su stekli ili koje još uvijek stječu biti od koristi. Također, jedan od razloga napuštanja obrazovanja je i činjenica da 84% mladih KS nema stipendiju.

Zabilježen je i veliki broj učenika koji su napustili obrazovanje kako bi sa porodicom napustili BiH u potrazi za boljim životom.

Školovanje se uglavnom prekida u višim razredima, odnosno nakon prelaska na predmetnu nastavu, naveli su iz Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH.

"Odlaze kompletne porodice. U SBK je zabilježen veliki broj slučajeva naroda hrvatske nacionalnosti koji imaju hrvatsku putovnicu, odnosno EU, te napuštaju BiH“, naveo je dopredsjednik SSSVOONK-a.

Istraživanje ovog Instituta pokazalo je da je stopa upisa u srednju školu na nivou BiH 76,2%, dok 54% mladih završi srednju školu u roku, dok se Kanton Sarajevo suočava se i sa problemom pada broja upisanih učenika u srednje škole od 23 posto za samo dvije godine (2013-2015)

"Prema rezultatima Analize stanja i potreba mladih u KS iz 2016. godine,  procenat mladih KS koji prerano napuštaju obrazovni sistem jednak je procentu na nivou EU. Ipak 11 % mladih koji prerano napuštaju obrazovanje značajno je veći od procenta evidentiranog u zemljama okruženja  poput Hrvatske (3%) i Slovenije (5%)“, naveli su iz Instituta.

U Asocijaciji srednjoškolaca BiH također je zabilježen negativan trend razmišljanja mladih.

"Mladi ne upisuju ni fakultete jer smatraju da im to neće donijeti profit, ali i jer misle da nemaju ništa od fakulteta“, navela je za naš portal Adna Sokolović iz Asocijacije.

Posljednje istraživanje koje je radila Asocijacija bilo je u saradnji sa UNICEF-om, također 2013. godine, no ti podaci do dan-danas nisu objavljeni, a iz Asocijacije su nam naveli da se tim problemom više nisu bavili.

Kako bi pomogli pri rješavanju ovog problema, iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke su uputili neke preporuke vlastima.

"Direktor škole dužan je podnijeti krivičnu prijavu protiv roditelja čije dijete napusti školu, naročito osnovnu koja je zakonski obavezna. Također, preporučena je i edukacija roditelja, te podsticanje na školovanje poput besplatnih udžbenika i prijevoza, nagrađivanje pripadnika romske nacionalnosti za odličan uspjeh“, naveo je Strujo iz ovog Ministarstva.

"Nužno je osigurati djeci uslove za neometano praćenje nastave i uspostaviti mehanizme kako bi se smanjio ovaj trend“, kategorični su iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije