Paušali od 70 KM: Trgovci uskoro u istoj kategoriji kao i zanatlije

J. Ć.
Paušali od 70 KM: Trgovci uskoro u istoj kategoriji kao i zanatlije

Nakon što je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini zvanično stupio na snagu 26. decembra, a same odredbe zakona nisu pogodovale svim trgovcima na pijacama, Federalno Ministrstvo finansija izvršilo je izmjene pravilnika gdje će trgovci plaćati porez na dohodak paušalno.

Zajedničkom inicijativom koju je KJKP Tržnice Sarajevo pokrenulo sa svojim korisnicima, Federalno ministarstvo finansija je pokrenulo izmjene pravilnika o unutrašnjoj trgovini i porezu na dohodak.

"Donijet će se pravilnik o primjeni zakona o unutrašnjoj trgovini kojim će biti propisano da ljudi koji su registrirani kao trgovac-pojedinac obavljaju svoje djelatnosti u okviru pijaca gdje neće morati voditi trgovačke knjige te samim tim doći do izmjene pravilnika o porezu na dohodak gdje će njihovo plaćanje poreza na dohodak odrediti po paušalnom iznosu od 70 KM. Dakle, bit će u onoj kategoriji kao što su obrtnička djelatnost, zanatlije, taksisti i autoprevoznici“, pojasnio je za Radiosarajevo.ba direktor KJKP Tržnice Sarajevo Jasmin Terović.

Pijaca_markale_Zima_Januar_RSA03.jpg - undefined

Prema riječima Terovića promjene pravilnika bi trebale stupiti na snagu u roku od sedam dana kada će biti objavljene u Službenom listu FBiH.

"Iz Ministarstva su nam obećali da će se u naredna dva dana donijeti Pravilnici i da će za nekih sedam dana biti objavljeno u Službenom listu kada bi trebalo i stupiti na snagu“, naveo je.

Mišljenja trgovaca oprečna

Ova vijest je obradovala većinu  trgovaca pijaca koji su se prema ovom zakonu morali registrirati u kategoriji trgovac-pojedinac.

"Neki su nezadovoljni samim tim što su se morali registrirati, no, u suštini su zadovoljni s obzirom na to da neće morati voditi trgovačke knjige i da će porez na dohodak plaćati u paušalnom iznosu kako je i obećano", istaknuo je Terović.

Terović nam je ranije rekao da ćemo prave efekte ovog zakona vidjeti na proljeće kada počnu nove sezone te da će to sigurno utjecati i na ljude koji se neće moći registrirati.

Oni neće moći ni raditi, rekao je Terović.

Iz Tržnica više neće moći dozvoliti da bilo ko ko nije registriran u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini radi na pijacama.

"Postoje i dalje problemi ilegalne prodaje koji se nalaze oko naših poslovnih jedinica. Nadam se da će zakonodavac raditi na tome da suzbije ovu vrstu prodaje koja se nalazi ne samo oko poslovnih jedinica našeg preduzeća, nego generalno u Kantonu Sarajevo", rekao je tada Terović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije