Otvoren prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja

Anadolija
Otvoren prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja
Prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja u Kantonu Sarajevo otvoren je u općini Stari Grad.

Centar na adresi Obala Kulina bana 22 otvorila Općina Stari Grad koja je uložila sredstva u adaptaciju i opremanje, a finansirat će i sadržaje koji će se u njemu odvijati, dok je za upravljanje centrom zaduženo Udruženje „Generacija“.

Misija Centra za promociju i unapređenje zdravlja bit će popularizacija i unapređenje zdravlja, kao i aktivnog životnog stila među svim generacijskim grupama: djeca predškolskog i školskog uzrasta, radno sposobno stanovništvo i građani treće dobi. Pružat će usluge svim građanima bez obzira na mjesto stanovanja.

„Prije tačno godinu dana počeli smo razgovore o realizaciji ove ideje i projekta. Nevjerovatno je koliku smo podršku u startu imali od općinske administracije. Oni su prvi srušili barijere između ljudi i općina u kojima žive, jer ovo je servis svih građana Kantona Sarajevo i to je nešto što je bilo jako potrebno", izjavio je predsjednik Udruženja „Generacija“ Mahir Selmanović.

Dodao je kako će Centar biti servis građana svih generacija, jer namjeravaju imati programe i radionice fizioterapijskog i kineziterapijskog tipa, kako za predškolski i školski uzrast, tako i za radno sposobnu populaciju i osobe treće životne dobi.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izjavio je da ta općina stoji iza ovog projekta u punom kapacitetu, ali i da se nada da će projekat narednih godina zaživjeti i biti samoodrživ.

„Najvažnije je da je Centar počeo sa radom, a kroz buduće godine se nadamo da će biti i finansijski održiv. Nadam se da će svima vama, bez obzira u kojim godinama se nalazili i koje zdravstvene probleme imali, ovakav centar pomoći – ako ništa da se okupljate i da se družite, ali i sa zdravstvenog aspekta,“ kazao je Hadžibajrić.

On je izrazio nadu da bi u budućnosti mogla biti otvorena barem još dva ovakva centra u Starom Gradu, te da to treba poslužiti kao primjer i drugim općinama.

Općina Stari Grad nastavlja sa kontinuiranim radom kada je u pitanju zdravstvena zaštita građana, kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina.

„Na ovaj način mi pokazujemo da je Općina Stari Grad u funkciji građana, ovdje želimo omogućiti bolje životne i zdravstvene uvjete, ali i druženje, koje često mnogo više znači za ljudsko zdravlje“, kazao je Pušina.

Načelnik Hadžibajrić i predsjednik Udruženja „Generacija“ Selmanović potpisali su i ugovor o relizaciji pojekta Centar za promociju i unapređenje zdravlja.

Ubuduće će se u ovom Centru realizovati sadržaji kao što su: terapijske vježbe za osobe treće dobi – prilagođene njihovim potrebama, elektroterapija za osobe treće dobi, medicinsko savjetovalište, mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi, edukativne radionice iz oblasti zdravstva i zdrave ishrane, promocija zdravog odrastanja sa zdravom ishranom i drugo. Sve usluge su besplatne i korisnici ne plaćaju članarinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije