Konaković: Odluka o esencijalnoj listi lijekova pozitivna vijest

Fena
Konaković: Odluka o esencijalnoj listi lijekova pozitivna vijest
Fena / Elmedin Konaković
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pozitivnom vijesti nazvao je činjenicu da je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine odbilo zahtjev, odnosno žalbu slovenske farmaceutske kompanije "Krka".

Oni su se žalili protiv Vlade KS-a zbog neusuglašenosti Odluke o pozitivnoj bolničkoj i magistralnoj listi lijekova KS-a s odredbama Zakona o konkurentnosti BiH.

"Krka" je u zahtjevu tvrdila da je Kantonalna vlada utvrđujući takozvanu esencijalnu listu lijekova prošle godine spriječila, ograničila i narušila tržišnu konkurenciju na tržištu lijekova koji se izdaju i osiguravaju na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a. Slovenski proizvođač je tvrdio da je Vlada usvajajući novu esencijalnu listu lijekova s nje skinula "Krkine", ali i lijekove gotovo svih drugih stranih proizvođača.

Uz podsjećanje da se postojali brojni pritisci kada je u ova problematika u pitanju, Konaković je u razgovoru za Fenu kazao da ovakva odluka zapravo znači da Vlada Kantona Sarajevu zna šta radi.

"Bilo je teško oduprijeti se pritiscima pod plaštom da smo donijeli nezakonitu odluku. Odlučili smo se da preferiramo domaću industriju kao najbolji model povećanja bruto društvenog proizvoda (BDP)", pojasnio je Konaković.

Naime, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da Vlada KS-a donošenjem Odluke o listi lijekova KS-a ne obavlja privrednu djelatnost, ne sudjeluje u proizvodnji ili prometu robe, odnosno pružanju usluga, pa time ni posredno ni neposredno ne sudjeluje na tržištu, zbog čega se ne može smatrati "privrednim subjektom" u smislu Zakona o konkurenciji.

U odluci Konkurencijskog vijeća još stoji da je Vlada KS-a postupila u duhu prakse institucija Evropske unije, te je utvrđeno da je u konkretnom slučaju djelovala kao "javno tijelo" izvršavajući javne ovlasti određene ustavnim nadležnostima, specijaliziranim zakonom o lijekovima i mandatom pruženim od građana.

Konaković je još dodao da je bilo važno konačno staviti tačku na ovu priču, izražavajući zadovoljstvo što su kantonalne institucije procese u ovom predmetu vodile na ispravan način.

"Razgovarali smo s predstavnicima međunarodnih kompanija koji imaju mogućnost biti na esencijalnim listama kao favorizirani, ukoliko u BiH otvore neku fabriku i zaposle 50 ili 100 radnika", istaknuo je Konaković.

Izrazio je nadu da će neke od njih, posebno najveće kompanije, razmisliti da nekim novim pogonom u Kantonu Sarajevu ili u Bosni i Hercegovini zaposle radnike i na taj način steknu pravo učešća na esencijalnoj listi pod povoljnijim uvjetima.

Ovakvom odlukom Konkurencijskog vijeća BiH direktno su osporene tvrdnje stranih proizvođača koji su prošle godine optužili Vladu Kantona Sarajevo da je novom odlukom o esencijalnoj listi lijekova privilegirala domaće proizvođače i dovela u pitanje tržišnu konkurenciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije