Kanton Sarajevo se zadužio za dodatnih 6,4 miliona KM

Fena
Kanton Sarajevo se zadužio za dodatnih 6,4 miliona KM
Pixabay / Ilustracija
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo je saopćilo da je na današnjoj anonimnoj aukciji obveznica na SASE uspješno provedena aukcija 6.400 obveznica, po prosječnoj cijeni 99,9977, uz kamatnu stopu 2,853 posto.

Na ovaj način osigurana su sredstva u iznosu od 6,4 miliona KM za finansiranje kapitalnih projekata Ministarstva pravde i uprave, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva privrede, Ministarstva zdravstva i dio budžetskog deficita iz prethodnih godina, planiranih budžetom KS za 2017.

"Uspješna aukcija obveznica pokazuje porast povjerenja investitora nastalog kao posljedica transparentnog i unaprijeđenog načina upravljanja javnim finansijama, stabilnog i odgovornog finansijskog poslovanja KS, s jedne, te povoljnijih uvjeta emisije (rok otplate tri godine, bez grace perioda, valutna klauzula), s druge strane"  navodi se u saopćenju Ministarstva finansija KS.

Dodaju da su u narednom periodu planirane još tri emisije obveznica, u junu, septembru i oktobru. Njihovom realizacijom omogućit će se finansiranje preostalih kapitalnih projekata predviđenih u budžetu 2017. godine od značaja za ukupni društveno-ekonomski razvoj KS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije