Općina Stari Grad uređuje korito Mošćanice

Anadolija
Općina Stari Grad uređuje korito Mošćanice
Počeli su radovi na produbljenju korita rijeke Mošćanice, na Faletićima, nedaleko od izvora.

Postojeći most bit će saniran kako bi se spriječilo izljevanje rijeke iz korita. Radovi se izvode u okviru preventivnih mjera zaštite i spašavanja od elementarnih nepogoda, putem Službe civilne zaštite, kako bi se spriječile eventualne poplave i druge nepogode u jesenjem i zimskom periodu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Početak radova na Faletićima danas je pratio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Danas počinjemo uređivati riječno korito, odnosno usko grlo rijeke Mošćanice, koja se prilikom obilnijih padavina prelijeva preko mosta, te dovodi u opasnost obližnje kuće. Ovdje ćemo uraditi produbljenje riječnog korita, čišćenje ispod mosta, te izgraditi jedan potporni zid koji će proširiti korito. Nadam se da će završetkom ovih radova rizik od prelijevanja Mošćanice biti sveden na minimum,” kazao je Hadžibajrić.

Uzvodno od mosta uredit će se korito u dužini od 25 metara i prosječnoj širini četiri metra, a nizvodno u dužini od 12 metara i prosječnoj širini dva metra. Betonske stope mosta, ispod i iznad nivoa vode će se rekonstruisati, a korito produbiti kako bi se omogućio bolji protok vode.

Prema riječima Refika Dugića, predsjednika Savjeta mjesne zajednice Mošćanica, završetkom ovih radova bit će riješen dugogodišnji problem stanovnika naselja Faletići.

“Svake godine je i manja kiša donosila plavni val zbog začepljenja ispod mosta. Čišćenjem korita, plavni val će se izbjeći i ovim će ljudima biti mnogo lakše i neće strahovati od poplava” , kazao je Dugić.

Po završetku radova kod mosta na Mošćanici, nastavit će se sa uređenjem korita Mošćanice, oko 1,5 kilometar nizvodno, kod OŠ ”Vrhbosna”. Na ovom dijelu će se uraditi rekonstrukcija kamenog zida korita čije je obrušavanje ugrozilo saobraćajnicu i prijeti njenom urušavanju.

“Na ovoj lokaciji je rijeka Mošćanica oštetila dio zida ispod mosta i odnijela nosivo kamenje, čime je ugrožena saobraćajnica iznad. Ukoliko bi došlo do njenog urušavanja bilo bi ugroženo cijelo naselje Faletići jer se ovdje nalaze kanalizacione cijevi i plinske instalacije, a bila bi prekinuta i putna komunikacija", pojasnio je Sakib Avdibegović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu.

Radovi na ovom dijelu počet će za nekoliko dana, a rok za završetak projekta je sedam dana, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije