Istraga o korupciji: Stiglo saopćenje iz sarajevskog Vodovoda

Radiosarajevo.ba
Istraga o korupciji: Stiglo saopćenje iz sarajevskog Vodovoda
Menadžment KJKP Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Sarajevo na čelu s direktorom Nezirom Hadžićem u potpunosti podržava i stavlja na raspolaganje svoje resurse Vladi Kantona Sarajevo.

U saopćenju koje su objavili podršku su dali i Timu Vlade KS-a za borbu protiv korupcije, Tužilaštvu KS-a kao i Federalnim istražnim službama s ciljem dokumentiranja i rasvjetljavanja eventualnih okolnosti nezakonitih postupanja odgovornih rukovodnih osoba i zaposlenika u KJKP Vodovod i kanalizacija.

„U junu 2015. godine, odlukom Uprave KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, formiran je Tim za vanrednu kontrolu objekata i rada zaposlenika poduzeća, a česti su i kontakti s potrošačima kada se radi o nelegalnim aktivnostima.

Također, KJKP ViK d.o. o. Sarajevo je kao jednu od aktivnosti na suzbijanju koruptivnog djelovanja aktivirao telefon za anonimne prijave putem kojeg građani mogu izvršiti prijave svih nelegalnih aktivnosti uposlenika ViK-a (zloupotreba mehanizacije, specijalnih vozila za pročepljenje kanalizacione mreže, rezervnih dijelova, vodovodnog materijala kao i neprofesionalan odnos zaposlenika prema potrošačima i sugrađanima), kao i druge aktivnosti u vezi s nelegalnim priključcima i krađom vode“, navodi se u saopćenju.

Broj telefona na koji možete prijaviti sve nelegalne radnje jeste 033 446 323 i aktivan je 24 sata, kao i vikendom i praznikom.

Dodaje su kako su počeli proces izrade i provođenja plana integriteta donošenjem odluke o pristupanju, izradi i provođenju kao i imenovanju koordinatora i radne grupe za pripremu i implementaciju istog. Ovaj plan integriteta predstavlja skup pravnih i drugih mjera koje se planiraju i poduzimaju s ciljem otklanjanja koruptivnih pojava i sprečavanja nastanka mogućnosti za korupciju.

Vlada KS-a je, podsjeća se, donijela Akcioni plan za borbu protiv korupcije 2015. - 2019.

Direktor KJKP ViK Nezir Hadžić naglašava da se radi o integritetu sistema (institucije) a ne o integritetu pojedinca.

„Podrazumijeva se da dobar normativni i organizacioni status, kvalitetan i neporočan kadar čine poduzeće otpornim na korupciju, a ukoliko preuzeće obavlja svoju djelatnost u skladu s propisima, savjesno, nepristrasno i u skladu s društvenim moralom svakako da će i javni utisak biti pozitivan“. Svakako da se moraju pozvati na odgovornost svi pojedinci za koje se utvrdi da postoji veza s procesima i radnjama koje nisu u skladu sa zakonskim okvirima. Mi očekujemo da će istražne službe ovaj dio posla odraditi na kvalitetan način i u što kraćem vremenskom roku", kazao je Nezir Hadžić, direktor KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije