Borba protiv poplava: Počinje uređenje dijela korita Mošćanice

Fena
Borba protiv poplava: Počinje uređenje dijela korita Mošćanice
/ Foto: Općina Stari GRad
U sklopu preventivnih mjera zaštite i spašavanja od elementarnih nepogoda, Općina Stari Grad Sarajevo će putem Službe civilne zaštite realizirati projekt uređenja dijela korita Mošćanice, u Faletićima.

Nakon raščišćavanja korita od niskog rastinja i šiblja, pristupit će se produbljenju korita Mošćanice, uzvodno i nizvodno od mosta u Faletićima, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Stanovnicima naselja Faletići veliki problem predstavljaju česta plavljenja Mošćanice do kojih dolazi uslijed plitkog korita i većih padavina. Kako bi ovaj problem bio dugoročno riješen, Općina će realizirati projekt uređenja korita, koji podrazumijeva i sanaciju pomenutog mosta, rekonstrukcijom betonskih stopa radi sprečavanja izlijevanja vode.

Uzvodno od mosta uredit će se korito u dužini od 25 metara i prosječnoj širini četiri metra, a nizvodno u dužini od 12 metara i prosječnoj širini dva metra. Osim štemanja betonskih stopa, ispod mosta će se također uraditi produbljivanje korita Mošćanice na dubinu od 0,7 metara.

Osim toga, za nekoliko dana počet će radovi na sanaciji obalnog kamenog zida u koritu Mošćanice, kod OŠ Vrhbosna, u ulici Baruthana. Radove će izvoditi firma Klico Trans Gradnja d.o.o. koja je jedna od izabranih službi spašavanja od prirodne i druge nesreće u općini Stari Grad.

Početku radova na uređenju korita Mošćanice danas će prisustvovati načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te predstavnici nadležnih službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije