Općina Novi Grad Sarajevo: Pomoć mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje

1
Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad Sarajevo: Pomoć mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje
Foto: Općina Novi Grad / Potpisivanje ugovora

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine sufinansirati dio kamatne stope stambenih kredita mladima sa svog područja koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Ugovor o saradnji na realizaciji ovog projekta, potpisali su Adisa Šuman, pomoćnica načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport i predstavnici Uprave ASA banke d.d. Sarajevo Aldijana Rakić i Hasan Hasić.

Gospođa Šuman se na početku obraćanja zahvalila brojnim medijima koji su iskazali interes i došli da proprate ovaj značajan projekat, istakavši da se ovaj program provodi od 2018. godine.

Pročitajte detaljnu prognozu za naredne dane: Prvo kiša, a onda novi talas paklenih temperatura

Pročitajte detaljnu prognozu za naredne dane: Prvo kiša, a onda novi talas paklenih temperatura

"Ove godine je naš partner ASA banka, koja je odabrana po javnom pozivu koji je raspisan u aprilu ove godine. Radi se o sufinansiranju kreditne stope za stambene kredite za mlade koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje. Aplikanti za kreditnu liniju mogu biti mladi ljudi do 40 godina starosti koji nisu riješili stambeno pitanje. Maksimalan iznos kredita je 220.000 KM sa periodom otplate do 20 godina. Aplikanti moraju biti iz Novog Grada i kupiti nekretninu u općini Novi Grad, i da su prijavljeni tri godine na području općine. Banka će vrlo brzo raspisati javni poziv koji će biti otvoren mjesec dana", kazala je Šuman.

Članica Uprave ASA banke za prodaju i podršku Aldijana Rakić zahvalila je Općini Novi Grad Sarajevo što je ASA banku odabrala kao partnera za realizaciju ove jako bitne kreditne linije za naše mlade sugrađane.

Poražavajući podaci: U prosjeku svi radnici u BiH imaju kredit

Poražavajući podaci: U prosjeku svi radnici u BiH imaju kredit

"Ovo je i prilika da na neki način utičemo na ostanak mladih u našoj zemlji, tako što smo im omogućili povoljne kreditne linije za kupovinu stana ili kuće i iznose koji upravo odgovaraju trenutnim cjenama nekretnina na ovom tržištu, kao i rokove otplate kredita. Općina Novi Grad subvencionira kamatnu stopu do tri posto u periodu do pet godina otplate kredita. ASA banka će omogućiti kvalitetnu infrastrukturu, broj poslovnica i uposlenika koji će na efikasan i brz način odgovoriti realizaciji kredita. Raspisat će se javni poziv i izvršiti odabir klijenata koji apliciraju. Fokus je na mladima starosne dobi od 35 do 40 godina", rekla je gospođa Rakić.

Navodeći primjer klijenta koji podigne 150.000 KM kreditnih sredstava, na period do 20 godina, gospođa Rakić je pojasnila da u tom slučaju Općina subvencionira iznos kamata do 20.700 KM, a da ukupan iznos kamata za taj kredit iznosi oko 33.000 KM, što znači da značajan iznos kamatnih stopa finansira Općina Novi Grad Sarajevo.

"Pozivam sve naše mlade sugrađane kojih je najviše u općini Novi Grad, da iskoriste ovu priliku i da se prijave na javni poziv i realizuju ovu kreditnu liniju. Ova kreditna linija nije namijenjena samo za kupovinu već izgrađenih objekta, nego i za novogradnju, tako da mladi mogu aplicirati za sve objekte koji se sada grade u općini Novi Grad", naglasila je Aldijana Rakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije