Općina Novi Grad podržala odluku o ukidanju zabrane gradnje visokih zgrada

2
Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad podržala odluku o ukidanju zabrane gradnje visokih zgrada
Općina Novi Grad / Sarajevo

Općina Novi Grad podržava Odluku Vlade Kantona Sarajevo, donesenu 12. maja ove godine, kojom se van snage stavlja ranije donesena odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih “Studijom o urbanim ventilacionim koridorima".

"Općina je u više navrata još i ranije iznosila stav da je ta odluka besmislena i da takva ne postoji nigdje na svijetu, te da se tako važna oblast kao što je planiranje i urbanizam u Sarajevu ne može uređivati pravnim aktom nižeg reda, kao što je jedna odluka Vlade KS, jer je to oblast koja se svugdje na svijetu uređuje isključivo zakonom", istakli su iz Općine Novi Grad.

Također, podržavaju stav ministra komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića, da se smjernice iz "Studije o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka", trebaju primijeniti kroz izradu urbanističkog plana grada Sarajeva, koja je u toku.

Oni smatraju da je to stručan i uobičajen put za rješavanje ovakvih pitanja i to ni na koji način, smatraju, ne znači bilo kakvu neplansku gradnju, već se oblast građenja rješava kroz proces prostornog i urbanističkog planiranja koji je ustanovljen.

"Odluka kakvu je donijela Vlada u ranijem sazivu, značila je potpunu obustavu gradnje. Negativne posljedice koje bi u budućnosti proizašle iz primjene takve odluke, bile bi ravne onima koje su u Sarajevu izazvala ratna razaranja", zaključuju iz općine Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije