Saznajemo: Srđan Mandić ponudio Centralnoj banci novu lokaciju za izgradnju zgrade

18
L.R.
Saznajemo: Srđan Mandić ponudio Centralnoj banci novu lokaciju za izgradnju zgrade
Foto: Privatni album / Srđan Mandić

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, predložio je guverneru Centralne banke Bosne i Hercegovine Senadu Softiću novu lokaciju za izgradnju objekta, ekskluzivno saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Kako doznajemo, Mandić je Softiću poslao pismo, uz prateću dokumentaciju, a, umjesto Hastahane, nudi lokaciju u ulici Halida Kajtaza, sjeverozapadno od objekta Avaz Twist Tower. Ukupna površina parcele je oko 2505 m2, definisana je kao zona „D“, i predviđena je za izgradnju poslovnih objekata, spratnosti P+6.

"Ukoliko iz nekih razloga ova lokacija nije za Vas adekvatna, spremni smo vam ponuditi i neke druge opcije", napisao je Mandić te otkrio da je lokaciju ponudio na prijedlog i uz dogovor s kantonalnim premijerom Edinom Fortom.

Podsjećamo, Općina Centar - u prošlom sazivu - prodala je dio lokaliteta Hastahana Centralnoj banci za gradnju objekta, što je naišlo na veliki revolt građana, te smo u nekoliko navrata gledali masovne proteste za, kako su govorili, "spas ovog prostora" u centru Sarajeva.

A. K. / Radiosarajevo.ba: "Pogrebna povorka" za Hastahanu

"Siguran sam da nije potrebno posebno elaborisati i ići u detalje kolike kontroverze u javnosti izaziva najavljena izgradnja objekta Centralne banke na lokalitetu Hastahana. Nažalost, nešto što bi u osnovi trebalo da bude čisto poslovan odnos, posebno kada su u pitanju dvije, ako mogu tako reći, državne institucije, zbog netransparentnog vođenja cijelog projekta od strane prethodne administracije, ali i većine u tadašnjem sazivu Opštinskog Vijeća Opštine Centar, dobilo je negativne konotacije, dovelo do podjela, ali i narušilo ugled Centralne banke. Za takvo stanje nemam osnova, a ni namjeru, prozivati Vas i Vaše saradnike.

Ne znam da li vam je poznato kako i na koji način su organizovane i vođene javne rasprave, te donošene odluke o izmjenama i prilagođavanjima regulacionih planova. To je rađeno u atmosferi koja je daleko od slobodne i demokratske. Građanke i građani, stanovnici MZ Marijin Dvor, kao i rukovodstvo Savjeta MZ, tvrde i iznose dokaze da su bili podvrgnuti snažnim pritiscima, zastrašivanju i otvorenim prijetnjama. Pored toga, odluke Opštinskog vijeća su donošene u okolnostima koje bi mnogi okarakterisali kao svojevrsnu 'trgovinu uticajem'", napisao je načelnik Mandić, ponudivši guverneru Softiću i čitav niz pisanih i usmenih svjedočanstava, audio i video zapisa, te zahtjeva građana da im se pomogne.

"Ishod ovakvih aktivnosti prethodne administracije izazvao je opravdan gnjev i revolt građana. Umjesto da preko svojih vijećnika upravljaju i o odlučuju o njegovoj konačnoj namjeni, oni s pravom osjećaju da im je dio javnog prostora naprosto otet", napisao je, te pojasnio:

"Ja, kao novoizabrani načelnik, ni na koji način ne želim dovesti interese građanki i građana pod znak pitanja. Istovremeno, duboko sam svjestan situacije i pravnih obaveza koje su iz proizašle iz odluka prethodne opštinske administracije. Takođe, veoma su mi važni i interesi Centralne banke, kao i institucije na čije sam čelo izabran velikom većinom glasova stanovnika koju tu žive.

Prijedlog lokacije - undefined

Faksimil: Prijedlog lokacije

Centralna banke svake države, pa tako i naše Bosne i Hercegovine, je jedna od najznačajnijih institucija i budite sigurni da sam toga i kao vaš kolega po struci, ali i kao patriota, potpuno svjestan. Želim iskoristiti priliku da Vama, kao i vašim prethodnicima, iskreno čestitam na naporima i trudu koji ulažete da, bez obzira na različite političke uticaje, očuvate funkcionisanje Valutnog odbora, kao i monetarnu stabilnost u cjelini. Upravo zato, želim vas uvjeriti da je ultimativni interes nove administracije i mene lično da na području Opštine Centar egzistiraju i da se grade novi poslovni objekti pod okriljem Centralne banke."

Prednost navedene lokacije, poručio je Mandić, je što ni na koji način ne ugrožava interese stanovnika Opštine Centar.

"Pored toga što se nalazi na svega nekoliko stotina metara udaljenosti od postojeće lokacije i uz dionicu prve transferzale, ova lokacija ima čitav niz dodatnih prednosti: u dijelu je grada koji, zbog blizine državnih institucija, ambasada i ostalih neophodnih pratećih sadržaja, u potpunosti ispunjava sve zahtjeve – komunikacione, bezbjedonosne, ali i urbanističke. Pored toga, ovom prilikom želim vam dati garancije da ćemo u najbržem mogućem roku i po ubrzanoj proceduri, obezbijediti svu neophodnu dokumentaciju i saglasnosti za građenje objekta. Takođe, spremni smo iz opštinskog budžeta finansirati korekciju postojećeg ili izradu novog arhitektonskog idejnog rješenja.

Ubijeđen sam da ovaj prijedlog predstavlja više od kompromisa. Na ovaj način, potpuno transparentno, poštujući volju građana, pokazaćemo i drugim nivoima vlasti, da je moguć novi način saradnje, onakav kakav naši sugrađani, ali i sve građanke i građani Bosne i Hercegovine konačno i zaslužuju", zaključuje u pismu.

Načelnik Mandić za naš portal nije htio komentirati detalje oko pisma, kratko je potvrdio da ga jeste poslao, te je na naše insistiranje samo kratko kazao da još nije "dobio odgovor".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije