Hadžiahmetović odgovorio na optužbe: Ništa nema osnova, narod je neupućen...

4
L.S.
Hadžiahmetović odgovorio na optužbe: Ništa nema osnova, narod je neupućen...
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Zagađenje zraka u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo 12. maja stavila je van snage Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka.

Ovaj potez Vlade izazvao je brojne reakcije javnosti, ali i Udruženja Eko-akcija koje se pita "šta ovo znači, da li će se graditi neboderi koji će dodatno umanjiti zelene površine, povećati koncentraciju zagađenosti zraka, jer je Sarajevo grad u kotlini!?".

"Ministar Hadžiahmetović najavljuje da će kompletna studija biti integrisana u novi Urbanistički plan - za čije donošenje je nadležna Gradska uprava, a ne ministar. Inače, nova verzija Plana se, protivno zakonskim odredbama, i dalje drži u strogoj tajnosti. Samo usvajanje može trajati godinama, što će građevinski klanovi nesumnjivo znati da iskoriste", pitaju se iz Udruženja Eko-akcija i traže objašnjenje od resornog ministra, ali i Elmedina Konakovića.

Kontaktirali smo Envera Hadžiahmetovića, kantonalnog ministra komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša da nam pojasni o čemu se radi i šta je problem.

"Odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora je politička odluka sa ciljem da se blokira formiranje autoriteta, u konačnici reda u državi. Ovom Odlukom nije se štitilo zdravlje građana i okoliša, a krajnji cilj je onemogućavanje gradnje u KS", ističe Hadžiahmetović za Radiosarajevo.ba.

Enver Hadžiahmetović - undefined

Naglašava kako ova Odluka nije trebala biti donesena u prethodnom mandatu Vlade KS, konkretno tadašnjeg resornog ministra Faruka Kapidžića.

"Ova odluka koja je van snage, nije povezana sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka. Narod je neupućen, niko nije pročitao o čemu se radi u Studiji koju mi zagovaramo. Mi nismo rekli da ćemo graditi po svaku cijenu, zna se red, ako jedna Općina Centar po urbanom planu kaže da se može graditi zgrada od šest spratova u čemu je problem", tvrdi Hadžiahmetović.

Istakao je kako je cilj da se poštuju pravila, da postoji red, da se na prvom mjestu pita struka u koordinaciji sa institucijama.

"Na našoj Studiji je radilo 12 inženjera arhitekture, dakle pitali smo struku i sve smo uzeli u obzir. Želimo uspostaviti sistem. Ovdje se želi da uži dio ljudi dobije apsolutnu moć odlućivanja, da se preskače red, to ne može", ističe Hadžiahmetović.

Najavio je da će urbanistički plan Studije o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka , u roku dva mjeseca biti dostupan javnosti, transparentno i sa mogućnošću slanja komentara, prijedloga i eventualnih  krtika.

"Kompletna studija će biti u novom urbanističkom planu. Sve ono što se tretira njom, a to su ruže vjetrova, širine koridora, visina zgrada i drugo, će biti u urbanističkom planu", tvrdi Hadžiahmetović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije