Vlada KS i EBRD osigurali podršku ulaganju u javni prevoz Kantona Sarajevo

2
Radiosarajevo.ba
Vlada KS i EBRD osigurali podršku ulaganju u javni prevoz Kantona Sarajevo
Radiosarajevo.ba / Vlada KS i EBRD

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuella Naessl potpisali su danas mandatno pismo, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prevoz Kantona Sarajevo, ali i priprema "Projekta javnog prevoza Sarajevo – dio 4“.

Ovaj projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih tramvaja kao dijela tekuće obnove voznog parka. Pored toga, projektom je predviđeno i restruktuiranje radne snage u KJKP “Gras”.

Projekt će u dvije tranše u potpunosti finansirati EBRD, a ukupna vrijednost iznosi 20 miliona eura.

"Kada je riječ o adaptivnom upravljanju saobraćajem, svrha projekta je savremeni sistem za upravljanje i nadzor saobraćaja. Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture, a modernim sistemom upravljanja semaforima omogućit će se daljinska, automatska i poluautomatska kontrola saobraćaja kojom će konačno postojati alati za dinamičku manipulaciju saobraćajnim gužvama u realnom vremenu. Procjena je da će tok saobraćaja biti 30% brži na već postojećim saobraćajnicama", rekao je ministar Šteta.

Projektom je također planirana nabavka dodatnih pet tramvaja, uz postojeću nabavku 15 novih, po evropskim i međunarodnim standardima.

"Dio projekta je i restruktuiranje "Gras-a" i zbrinjavanje viška uposlenih", istakao je ministar Šteta.

Premijer Forto rekao je da je ulaganje u javni prevoz i uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva.

"Sretan sam da nastavljamo započete aktivnosti vezane za projekte sa EBRD-om koji se tiču javnog prevoza. Ovaj projekt je još jedan od značajnih dugoročnih projekata Vlade KS koji će omogućiti kvalitetniji i bolji javni prevoz", rekao je premijer Forto.

Šefica EBRD-a u BiH Manuella Naessl je istakla zadovoljstvo činjenicom da se poduzimaju konkretni koraci za poboljšanje javnog prevoza i provedbu Zelenog akcionog plana za Kanton koji je izrađen u okviru EBRD-ove inicijative za zelene gradove, uz podršku Japana.

"Danas smo potpisali mandatno pismo za pripremu narednog projekta ulaganja u e-mobilnost. Kroz Projekt bi se finansirao adaptivni sistem upravljanja saobraćajem koji će smanjiti prometne gužve na raskrsnicama duž dviju glavnih gradskih ulica istok-zapad, a također ćemo podržati i reorganizaciju javnog prijevoza, te kupnju dodatnih novih, učinkovitih tramvaja.

Ovaj projekt predstavlja korak u pravom smjeru u rješavanju problema zagađenja zraka i prometnih gužvi u Kantonu Sarajevo, uz istovremeno poboljšanje usluga javnog prevoza za građane. Ovim projektom će se unaprijediti efekti i prethodnih projekata finansiranih od strane EBRD-a, a to su rekonstrukcija tramvajske pruge i obnavljanje voznog parka tramvaja i trolejbusa", rekla je Naessl.

Podsjećamo, u prethodnom periodu započeta je realizacija velikog broja projekata vezanih za saobraćaj omogućenih od strane EBRD-a, sa kojim će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti saradnju i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije