Košarac s direktoricom EBRD-a za BiH: Akcenat na podršci turističkom sektoru

Anadolija
Košarac s direktoricom EBRD-a za BiH: Akcenat na podršci turističkom sektoru
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Staša Košarac, ministar vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH razgovarao je danas s Manuelom Nesl, direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH o saniranju posljedica koronavirusa na privredu u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Akcenat videokonferencije bio je na podršci EBRD-a turističkom sektoru, te preduzetništvu, digitalizaciji i pomoći malim i srednjim preduzećima.

Ministar Košarac kazao je da će se, u cilju oporavka privrede, značajno zalagati za promociju i kupovinu domaćih proizvoda te da će podržati inicijative u tom pravcu.

On je zatražio da EBRD obezbijedi dodatne instrumente podrške malim i srednjim preduzećima u BiH, koja posluju u oblasti trgovine, poljoprivrede, a posebno proizvodnje hrane, kako bi se što prije digitalizovala, te postala konkurentnija i mogla svoje proizvode prodavati preko online platformi. Košarac je podržao saradnju EBRD-a s entitetskim vladama.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o turističkoj infrastrukturi. Košarac je informisan da EBRD zajedno s Evropskom unijom priprema dodatna sredstva koja u saradnji s komercijalnim bankama u BiH želi učiniti dostupnim kako privatnom, tako i javnom sektoru, za unapređenje turističke infrastrukture i sanacije posljedica epidemije koronavirusa.

Košarac je naglasio da EBRD treba da razmotri mogućnost da unutar svojih infrastrukturnih projekata, planiranih u BiH, uvede dodatnu komponentu, na način da se na glavnim putnim pravcima kroz BiH jasno mapiraju vodeći turistički potencijali kako bi se domaći gosti i strani turisti mogli u svakom momentu upoznati o potencijalima koje BiH pruža, navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodaje se da je Košarac istakao da je s nadležnim entitetskim ministrima razmotrio mogućnost da se kroz program vaučera domaćim gostima pomogne da ostvare što veći broj noćenja u domaćim turističkim destinacijama.

Košarac je izrazio spremnost da u narednom periodu organizuje videokonferenciju na kojoj će biti prisutne delegacije EBRD-a, UNDP-a, USAID-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, te nadležni entitetski ministri i predstavnici turističkih organizacija u BiH kako bi se određene mjere i koraci pomoći turizmu operalizovali, zaključili su iz ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije