Nenadić u posjeti Urgentnom centru Opće bolnice: Zdravstvo je ključni prioritet

J. Ć.
Nenadić u posjeti Urgentnom centru Opće bolnice: Zdravstvo je ključni prioritet
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenadić u posjeti Urgentnom centru Opće bolnice

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić bio je danas u posjetiti Urgentni centar Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo.

Razgovaralo se o novom režimu rada Urgentnog centra, pandemiji i zbrinjavanju pacijenata pozitivnih na COVID-19 u Kantonu Sarajevo.

Trenutno stanje epidemije, kako kaže Mario Nenadić, u Kantonu Sarajevo govori o tome da je zdravstvo danas jedno od ključnih pitanja i prioriteta u radu Vlade Kantona Sarajevo.

"U tom kontekstu danas smo došli da, prije svega, podržimo i vidmo kako je startao Urgentni centar u Općoj bolnici. Sad sam bio u kratkom obilasku i, koliko vidim, to je jedan moderan, opremljen i osposobljen kadrovima u ovom trenutku 'pokriven' sistem u zdravstvenoj zaštititi u KS-u. Ono što smo vidjeli zaista djeluje ohrabrujuće, daje puno pouzdanje. Ovo je još jedna od linija kojom zdravstveni sistem u KS-u odgovara na potrebe svojih pacijenata i građana", kazao je medijima premijer KS-a.

Prema izjavama direktora Opće bolnice prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, do sada je oko 350 građana Sarajeva koristilo uslugu u Urgentnom centru.

Nenadić u posjeti Urgentnom centru Opće bolnice - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Premijer Nenadić je naglasio da je Kanton sarajevo u ovom periodu za tri-četiri mjeseca otkada traje osposobljavanje ove i nekih drugih službi, pomogao zdravstveni sistem u Kantonu sa više od 150 novoprimljenih zdravstvenih radnika.

"Ovdje, u Općoj bolnici odobrili smo ukupno 47 zdravstvenih radnika i prijem je u toku. Isti je slučaj i u drugim zdravstvenim ustanovama, apotekama i domovima zdravlja. Uložili smo dosta i u opremu osposobljavanja objekata", napomenuo je Nenadić te dodao da trenutno rade na osposobljavanju i proširenju izolatorija. 

Nenadić u posjeti Urgentnom centru Opće bolnice - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mario Nenadić 

"Izolatorij je sistemsko rješenje u okviru Opće bolnice. To je trajno rješenje. Ukoliko se ukaže potreba za većim smještajnim kapacitetima Vlada i sistem će reagovati", kazao je Nenadić.

Navedeno je i da će trajni izolatorij biti u sistemu od septembra.

Što se tiče Urgentnog centra, ljekari i medicinsko osoblje nastavili su pružati pomoć vitalno (životno) ugroženim pacijentima KS. 

"U našem radu ništa se bitno nije promijenilo. Mi i dalje radimo svoj posao onako kako smo i dosada - pošteno i časno, i to nastavljamo i dalje. Trenutno je napravljena reorganizacija u bolnici kako bismo u Urgentnom centru imali dovoljno ljekara", rekla je doktorica Merima Šišić, šefica Urgentnog centra Opće bolnice.

Nenadić u posjeti Urgentnom centru Opće bolnice - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dr. Merima Šišić

Kako je istaknuo prof.dr. Gavrankapetanović, dr. Šišić predvodi medicinski tim profesionalaca i najodgovornija je da na ovom Odjeljenju u kojem sve funkcioniše perfektno.

Sudeći prema urađenim pripremama nema sumnje da će tako i biti, iako se počinje sa minimalnim kadrom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije