KS / Pogledajte kakav je bio prvi dan novog režima rada Urgentnog centra Opće bolnice

18. 07. 2020. u 19:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prvi dan novog režima rada Urgentnog centra Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" protiče prema planu, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Od ponoći do 14.30 sati danas, na Urgentnom centru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, pregledana su 54 pacijenta, od kojih je četvero zadržano  u ustanovi na daljem liječenju.

"Prijepodne nije bilo velike gužve i dužih čekanja. Saznajemo da primarni nivo zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo poštuje raniji dogovor i nakon trijaže pacijente za sekundarni nivo zaštite upućuje u Opću bolnicu. Tako je,  novi način rada Urgentnog centra, koji od danas radi svaki dan 24 sata, startao bez ikakvih poteškoća", saopćeno je iz Opće bolnice.

Inače, tokom jučerašnjeg dana i duboko u noć bilo je dosta posla za  medicinsko osoblje Opće bolnice ,koje je, pored ostalog uradilo 18 operacija, od toga 7 hitnih i  11  planiranih.

Istovremeno na Urgentnom centru je pregledano i dobilo ljekarsku uslugu  139 osoba, a 10 pacijenata je primljeno u bolnicu.

"Današnjem značajnom danu za građane Kantona Sarajevo, ali i uposlenike Opće bolnice  i početku 24-satnog rada Urgentnog centra, su  prisustvovali  čelni ljudi zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo", saopćeno je iz ove ustanove..

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktor Opće bolnice, nakon što je obišao osoblje i pacijente  održao  je  sastanak na kojem su bili dr. Muhamed Ahmić, direktor J.U.Dom  zdravlja KS, dr. Aida Gavranović, iz Hitne medicinske pomoći , prof. dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i šefica kantonalnog Kriznog štaba i dr. Alma Kadić iz Ministarstva zdravstva KS . Na sastanku je analizirano početno funkcionisanje "puta pacijenta" sa svih nivoa.

Prof. dr. Gavrankapetanović je još jednom naglasio da efikasnost zdravstvenog sistema zavisi od svih karika u lancu pružanja zdravstvene pomoći i da je neophodna zajednička saradnja, kao i podrška građana. 

Također je podsjetio da su u ovom važnom projektu partneri i MUP KS te  Tužilaštvo, koje će biti blagovremeno informirani ako se uoče bilo kakve nepravilnosti i odstupanja u radu.

"Vidljiv je entuzijazam, volja i želja uposlenika da odgovore  svim postavljenim  zadacima, ali ćemo u narednom periodu vidjeti da li će Opća bolnica, sa raspoloživim kadrovskim i drugim kapacitetima, uspjeti da  zadovolji potrebe građana za zdravstvenom zaštitom  na sekundarnom nivou u Kantonu Sarajevo. Ako je suditi po prvom danu, možemo se nadati  značajnom napretku i efikasnosti u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Opće bolnice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA