Novi režim rada: Miran dan u Urgentnom centru Opće bolnice

Radiosarajevo.ba
Novi režim rada: Miran dan u Urgentnom centru Opće bolnice
Foto: Opća bolnica / Novi režim rada

Danas do 16 sati na Urgentnom centru Opće bolnice je bio prilično miran dan, a ljekarsku pomoć je zatražilo 30 pacijenata.

Od petka do danas na ovom Odjeljenju je pregledano 280 pacijenata, a 57 ih je primljeno na dalje liječenje. U istom periodu medicinsko osoblje je uradilo 13 hitnih operacija u operacionoj sali i još 60 ambulantnih na Urgentnom centru ove zdravstvene ustanove. U proteklih 48 sati u Općoj bolnici je rođeno 10 beba, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

U ovom periodu su našim sugrađanima urađeni mnogi dijagnostički pregledi, a samo CT pregled je urađen za 55 pacijenata.

I drugog dana novog režima rada Urgentnog centra Opće bolnice, koji od je od jučer uveo 24-satnu dežuru svaki dan, čelni ljudi zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo su održali kratak sastanak kako bi rezimirali funkcionisanje "puta pacijenta".

Na sastanku, kojem su uz prof. dr. Ismeta Gavrankapetavnovića, v. d. direktora Opće bolnice prisustvovali prof. dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, dr. Aida Gavranović iz Hitne medicinske pomoći KS te dr. Amra Kadić iz Ministarstva zdravstva KS, naglašena je potreba stalne komunikacije između svih aktera u lancu zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, kako bi se svakom pacijentu pravovremeno pružila adekvatna zdravstvena usluga. Neizostavna tema je bila i aktuelna pandemija koronavirusa i zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na COVID-19, kao i trenutnim raspoloživim bolničkim kapacitetima.

Direktor Gavrankapetanović je pozvao građane da odmah reagiraju i da informiraju Kabinet ako uoče bilo kakve nepravilnosti, kako bi zajednički popravljali eventualne propuste u sistemu zdravstva.

Zahvalio se MUP-u KS i Tužilaštvu na spremnosti za saradnju, jer su i ove dvije institucije partneri koji zajedno s zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, nastoje uspostaviti što efikasniji zdravstveni sistem, a na dobrobit svih građana Kantona Sarajevo, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije