Okupljeni traže istinu i pravdu za ubijenog Dženana Memića

Naim Kavazić
Okupljeni traže istinu i pravdu za ubijenog Dženana Memića
Nekoliko stotina ljudi danas se okupilo ispred sarajevskog SCC-a kako bi iskazalo nezadovoljstvo napretkom istrage o ubistvu 22-godišnjeg Dženana Memića

Nakon nešto više od tri mjeseca od smrti mladića Dženana Memića (22) koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima stradao 8. februara dok je sa djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži, a 15. februara preminuo na UKCS-u, njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Nakon okupljanja koje je počelo u 11.30 sati ispred SCC-a, u 11.55 sati okupljeni će mirnom šetnjom krenuti prema Tužilaštvu KS, a zatim i pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

"Naša borba se nastavlja, obećao sam da nećemo odustati. Mi našeg Dženana izdati nećemo. Nisam bio u prilici da mu pomognem te noći kada su ga dušmani napali, ali evo to sada činim", kazao je okupljenim novinarima otac ubijenog mladića Muriz Memić.

Dodao je kako pokušava, uz pomoć porodice i Dženanovih prijatelja, ukazati na propuste u radu pravosudnih i policijskih institucija, "jer samo na taj način možemo učiniti da imamo mirnije i sigurnije mjesto za život i budućnost ostale djece":

"Nedopustivo je da 100 dana istraga svjesno vodi u krivom smjeru, da nema konkretnih rezultata i da za to niko ne odgovara. (...) Danas smo se okupili u pet do dvanaest, mislim da je to i jaka poruka."

Muriz Memić kao odgovorne za ovu sigurnosnu situaciju u gradu vidi i zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo, te se nada da im i oni neće okrenuti leđa. Otkrio je i kako je u toku prikupljanje potpisa za Peticiju kojom će od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tražiti da ispita rad Tužilaštva KS u ovom predmetu i adekvatno sankcioniše odgovorne djelatnike i njihove nadređene.

Podsjećamo, prva mirna šetnja održana je 8. aprila dva mjeseca od napada na nesretnog mladića. Dženanov otac Muriz Memić kazao je da ovaj slučaj ne smije biti zaboravljen i da želi da se pronađu krivci za smrt njegovog sina.

Jedini svjedok kobne noći je djevojka s kojom je Dženan šetao, Alisa Mutap. Tokom istrage koja je provedena i nakon aktivnog uključivanja Tužilaštva KS i u pismu koje je glavna tužiteljica KS Dalida Burzić poslala Dženanovim roditeljima utvrđeno je da je jedan policajac MUP KS koji je prvi razgovarao sa Alisom Mutap u dva navrata davao različite izjave te je iskazana opravdana sumnja u vjerodostojnost iskaza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije