FOTO: Pročitajte zahtjeve roditelja ubijenog Dženana Memića

Radiosarajevo.ba
FOTO: Pročitajte zahtjeve roditelja ubijenog Dženana Memića
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Protestna šetnja u Sarajevu, kojom su brojni građani danas iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o ubistvu 22-godišnjeg Dženana Memića, koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo 9. marta 2016. godine, završena je.

Podsjećamo, Dženan je preminuo 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio nekoliko dana ranije, 8. februara, dok je šetao s djevojkom Velikom alejom pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Kolona građana u protestnoj šetnji kroz Sarajevo: Traže pravdu za ubijenog Dženana Memića (VIDEO)

Stotine ljudi u Sarajevu traže pravdu za ubijenog Dženana Memića (FOTO)

Počeo protest u Sarajevu, okupljeni traže istinu i pravdu za ubijenog Dženana Memića

 

Protest je završen nakon što je Muriz Memić, otac ubijenog mladića, Tužilaštvu predao zahtjeve Dženanove porodice. Dodao je kako će odluku o nastavku protesta donijeti nakon što dobije odgovor Tužilaštva.

„Uzimajući u obzir činjenicu da i nakon 60 dana od nasilnog stradanja – ubistva našeg sina i sugrađanina Dženana Memića, nema rezultata u istrazi koji bi rezultirali rasvjetljivanjem konkretnog događaja te privođenja ubica, porodica i građani općine Ilidža i Kantona Sarajevo s pravom izražavaju svoju sumnju u temeljitost, transparentnost, objektivnosti i nepristrasnost u rad Tužilaštva KS-a, posebno u prvih deset dana od izvršenja ovog krivičnog djela“, navodi se u dokumentu kojeg je predao Muriz Memić.

Porodica i građani traže odgovor na nekoliko pitanja, između ostalog, i na to – ko je odgovoran za deset dana nerada i pogrešnog smjera istrage, „ispitati okolnosti koje su istragu usmjerile samo na saobraćajnu nezgodu“.

„Kako ste slijepo vjerovali Alisinoj (djevojka ubijenog, op. pr.) izjavi da je saobraćajna nesreća, a sada se uvažava njena amnezija za dešavanja u tom momentu? Ko je dozvolio da Alisa Mutap ode kući iz UKCS-a s tragovima krvi na odjeći, bez da se utvrdi kome ista pripada, bez da se predmetna majica izuzme u cilju DNK vještačenja. Možda je krv pripadala ubici!

Zašto nije kriminalistički obrađena i zadržana u pritvoru, zar je vlastitom izjavom mogla napraviti sebi alibi?“, navodi se u izjavi.

Roditelji su napisali i ovo: „Poznato je da je Dženan zadobio teške povrede i da je nakon operacije upao u komu; prilikom operacije utvrđena je vrsta povrede koju je konstatirao ljekar pa se pitamo kako to nije bio dovoljan razlog da se istraga otvori i u drugom smjeru, posumnja na nasilnu smrt uslijed povreda zadobivenih premlaćivanjem.“

Roditelji ubijenog Dženana Memića traže stručnu i nezavisnu reviziju medicinske dokumentacije Alise Mutap i vještačenje iste od ljekara specijalista; potom poligrafsko ispitivanje porodice Mutap; ispitivanje navoda da je Alisa imala ljubavnika dok je bila u vezi s Dženanom.

„Zašto nikada nije formiran zajednički istražni tim agencija za provođenje zakona koji bi prioritetno i temeljito postupao kada je rasvjetljavanje ovog krivičnog djela u pitanju (...). Tražimo da nam pomognete u vjeri zakonitog i društvenog djelovanja vaših institucija te da rasvijetlite ovaj slučaj u najkraćem roku na način da izvedete počinioce i odgovorne za njihovo neprocesuiranje pred pravdu“, poručili su roditelji.

Zahtjev su, osim Tužilaštvu KS-a, uputili i Federalnoj upravi policije, MUP-u Kantona Sarajevo, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, Vladi KS-a, Vladi FBiH i Tužilaštvu FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije