Počeo protest u Sarajevu, okupljeni traže istinu i pravdu za ubijenog Dženana Memića

Radiosarajevo.ba
Počeo protest u Sarajevu, okupljeni traže istinu i pravdu za ubijenog Dženana Memića

Nekoliko stotina ljudi danas se okupilo ispred sarajevskog SCC-a kako bi iskazalo nezadovoljstvo napretkom istrage o ubistvu 22-godišnjeg Dženana Memića koju je otvorilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo 9. marta 2016. godine.

Dženan je preminuo 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio nekoliko dana ranije, 8. februara, dok je šetao s djevojkom Velikom alejom pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića, poručio je pred početak protesta kako je izgubio povjerenje u pravosuđe Kantona Sarajevo, te da je izuzetno zabrinut i nezadovoljan zbog spore istrage.

„Želim poručiti da ovaj slučaj ne smije biti zaboravljen i da se neću smirit dok se ne sazna ko je odgovaran za smrt moga sina. Također, poručujem da ovaj slučaj neće završiti kao predmet rahmetli Mahira Rakovca, ne samo zbog mog djeteta, već zbog sve druge nevine djece kojima se to može desiti ako pravosudne institucije ne budu radile svoj posao.

Moja porodica, Dženanovi prijatelji, sugrađani... nećemo odustati. Ovo danas je početak naše borbe, jer ovo ne smije biti borba samo Dženanovih roditelja nego svih dobronamjernih ljudi. Proteste ćemo ponavljati, a odgovorno tvrdim da ćemo biti mnogobrojniji i organiziraniji nego danas“, kazao je Muriz Memić.

Nakon okupljanja, počet će i mirna šetnja prema zgradi Tužilaštva KS-a.

Porodica Dženana Memića sve učesnike protesta moli za poštivanje njihovog bola i gubitka tako što će se pridržavati pravila održavanja javnog reda i mira.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS-a otvorilo je istragu po nepoznatom izvršiocu za krivično djelo ubistva, ali do danas nisu poznate okolnosti pod kojima je ovaj mladić zadobio povrede opasne po život. Jedini svjedok je njegova djevojka Alisa Mutap, koja je također zadobila povrede. Iako je prvobitno bila riječ da se radi o saobraćajnoj nesreći, ubrzo je prostrujala vijest da je mladić pretučen te je zadobio udarce od čijih je posljedica preminuo. 

Motivi za ovo gnusno zlodjelo nisu poznati, a tokom istrage privođeno je nekoliko osoba koje su nakon ispitivanja puštene na slobodu. U Tužilaštvu KS-a su za portal Radiosarajevo.ba rekli da su na ovom slučaju angažirana dva tužioca, te da se intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije