Oglasio se i Savez izviđača: Ko je kriv za problem OŠ Silvije S. Kranjčević

Radiosarajevo.ba
Oglasio se i Savez izviđača: Ko je kriv za problem OŠ Silvije S. Kranjčević
Općina Centar / OŠ Silvije Strahimir Kranjčević
Nakon što se prethodnih dana u medijima jako mnogo razgovaralo o problemu deložacije OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, koja će biti deložirana zbog presude u korist Saveza izviđača BiH, jutros se javnosti obratio iSavez izviđača.

"U ovom saopštenju ne želimo da se bavimo komentarisanjem medijskih napisa, objava, kao i konstrukcija pojedinaca. Glavni razlog ovog našeg saopštenja je da se situacija smiri i da kroz dijalog pokušamo doći do zajedničkog rješenja, koje će biti prihvatljivo za sve, a prvenstveno za učenike koji se nalaze u nastavnom procesu", stoji na početku ovog saopćenja.

Nadalje se navodi da Savez izviđača nikada nije niti će raditi na štetu djece i mladih, te da su isključivi krivci za ovakav problem odrasli, koji su "zbog nedostatka želje i odbijanja dvosmjerne komunikacije" uzrokovali rješavanje procesa pred sudom.

U saopćenju se i objašnjava da je riječ o problemu neplaćanju naknade za korištenje prostorija Doma izviđača još od 2001. godine, kada Ministarstvo za obrazovanje KS-a nije željelo produžiti ugovor o najmu prostora. A do tada je Općina Centar u potpunosti izvršila sve svoje obaveze prema ugovoru za korištenje prostora Muzičke dvorane, koja je rekonstruirana u prostor za izvođenje nastave.

"Počelo je s ministricom Hadžagić i nastavilo se s ministrima Turkušićem, Kešom, Suljagićem i sada aktuelnim ministrom Kazazovićem", ističu iz Saveza izviđača, te dodaju da su nakon odbijanja komunikacije pokrenuli tužbu, dok su u međuvremenu pokušavali sve vrijeme uspostaviti dijalog s resornim ministarstvom u cilju rješavanja problema.

U januaru su, tvrde izviđači, održali sastanak s ministrom za obrazovanje KS-a Kazazovićem, kojem je prezentiran kompletan problem i predloženo da potpiše novi ugovor o korištenju Doma izviđača za tekući godinu, a da u skladu s mogućnostima sukcesivno bude otplaćivan pređašnji ugovor. U martu su, kažu, uputili dopis i premijeru KS-a Konakoviću, o eventualnom sastanku u cilju rješavanja problema, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

"Mi ovim putem ponovo u najboljoj namjeri pozivamo premijera KS-a i ministra obrazovanja, nauke i mladih KS-a da kroz dijalog, a u cilju dobrobiti djece pokušamo urediti odnose i završiti ovaj dugogodišnji proces na zajedničko zadovoljstvo", pozivaju iz Saveza, dodavši da nikako neće povlačiti "nemoralne poteze, biti neljubazni, grubi, vulgarni i neuviđavni", te da će njihova vrata biti uvijek otvorena za sve ljude dobrog srca.

Također, najavili su za petak, kada je krajnji rok da škola napusti prostorije, konferenciju za medije na kojoj će povodom svih dešavanja dati mnogo više informacija o kompletnom procesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije