Roditelji optimistični: Konaković će nam pomoći u sprečavanju deložacije

E. H.
Roditelji optimistični: Konaković će nam pomoći u sprečavanju deložacije
Općina Centar / OŠ Silvije Strahimir Kranjčević
Nakon što je jučer saopćeno da bi djeca mogla biti deložirana iz Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u sarajevskom naselju Mejtaš, velika je bura komentara i reakcija koju je potaknula odluka Kantonalnog suda o deložaciji.

Tim povodom danas je održan i sastanak menadžmenta škole, roditelja i predstavnika vlasti, među kojima su se nalazili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Na ovom sastanku razgovarano je o narednim koracima koje menadžment i roditelji trebaju poduzeti u vezi s rješenjem o deložaciji, a o tome smo razgovarali sa Selmom Haverić, predsjednicom Vijeća roditelja ove škole.

"Mi smo bili na sastanku s premijerom Konakovićem i načelnikom Ajnadžićem i oni su zaista pokazali, prije svega Kanton koji je nadležan za oblast obrazovanja, spremnost da stanu uz školu, da nas pomognu. U ovaj slučaj su uključeni advokati i pravnici, a od danas kantonalni i općinski pravobranilac i mi ćemo koristiti sve ono što nam zakon omogućava", kazala je Haverić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ona je dodala kako je, nakon ovog sastanka, mnogo roditelja optimistično i nadaju se da neće doći do deložacije, posebno jer će uložiti i žalbu na koju imaju pravo, ali i jer imaju podršku struktura vlasti.

"Premijer je rekao da mu je nonsens da djeca u pola školske godine budu izbačena na ulicu i da će i on, ako treba, doći u petak da se usprotivi toj deložaciji", istaknula je Haverić.

Ovaj vrlo složen predmet, navodi naša sagovornica, te će njega preuzeti stručna lica, a roditelji su "uradili sve što su mogli uraditi." No, ukoliko ni to ne bude dovoljno pitanje je šta će biti s djecom u ovoj školi, te smo pitali i našu sagovornicu da li će roditelji poduzeti nešto ukoliko deložacija bude pokrenuta.

"Ove stvari dešavaju se od sinoć i mi se sada organiziramo, definiramo neki naš plan. Sinoć smo imali sastanke roditeljske po razredima, a danas u šest sati imamo svi mi roditelji zajednički sastanak gdje ćemo vidjeti sta ćemo mi roditelji raditi u petak, ako do tada ne dobijemo informaciju da će deložacija biti spriječena", zaključila je Haverić svoju izjavu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije