Oglasila se Srednja grafička škola sa Ilidže: "Profesorici nije uručen otkaz"

6
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Srednja grafička škola sa Ilidže: "Profesorici nije uručen otkaz"
Foto: Screenshot / Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža

Nakon otvorenog pisma koje je objavio Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, oglasili su se iz JU Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Cijeneći važnost obrazovnog procesa i svih koji sudjeluju u istom, Školski odbor JU Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, održao je vanrednu sjednicu na kojoj su prisustvovali svi članovi istoga, direktorica škole, predstavnik sindikata navedene škole, predsjednica Vijeća roditelja škole u mandatu 23/24, te predstavnik u Vijieću roditelja ispred odjeljenja koji je dao niz izjava medijima čime je došlo do narušavanja ugleda škole i plasiranja djelimično neistinitih navoda i insinuacija.

Schmidt u Banjoj Luci razgovarao s Durakovićem i poslao jasnu poruku ko i šta koči napredak BiH

Schmidt u Banjoj Luci razgovarao s Durakovićem i poslao jasnu poruku ko i šta koči napredak BiH

S tim u vezi, a radi prezentiranja tačnih navoda javnosti i svim sudionicima obrazovnog procesa JU Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, najprije želimo istaći da su nama načini komuniciranja sa medijima, netačni navodi, lažna predstavljanja i kršenja propisanih zakonskih procedura te niza podzakonskih akata neprihvatljiva kada se dešavaju od bilo koje strane navedenog procesa.

Medijski natpisi koji ne sadržavaju provjeru informacija, izjava eventualno suprotstavljenih strana, dostavljenih od roditelja i drugih pojedinaca su protivni novinarskoj etici i nanose štetu učenicima škole čime se ostavljaju trajne posljedice stigmatizacije istih, a jednako negativno utječe i na vrijedne zaposlenike u obrazovanju koji su svoj životni vijek posvetili odgoju i obrazovanju naših učenika.

Na sjednici je nedvojbeno utvrđeno da za Odluku koja je donešena od strane direktorice škole za koje ista ima i zakonska prava, a jednako i dokaze su jasni pokazatelji da je vodeći se zaštitom interesa učenika donijela odluku o neangažiranju bivše zaposlenice u toku trajanja konkursne procedure. Profesorici koja se spominje u medijima nije uručem otkaz o radu, imenovanoj je prestao važiti ugovor o radu koji je bio na snazi do 31.8.2024. godine. Isto nije rijetka pojava ni u drugim obrazovnim kolektivima i jasno je da isti imaju za zadatak organiziranja nastave sa najboljim kadrom što je u izričitoj nadležnosti direktora škola.

Jednako tome važno je da naglasimo da pojedinosti službenih zabilješki bivših i sadašnjih zaposlenika škole, nisu omogućene roditeljima na uvid na njihov zahtjev u skladu sa zaštitom radničkih prava uposlenika ustanove.

Također, neangažiranje zaposlenika kojem je istekao ugovor, a koji ima potpuno pravo biti dijelom konkursne procedure za istu poziciju ničim ne ugrožava radno pravni status tog zaposlenika i u skladu sa odredbama Pravilnika o prijemu zaposlenika ne utječe na listu bodova.

Sindikat uputio otvoreno pismo: Očekujemo da najodgovornija osoba podrži profesoricu Močević

Sindikat uputio otvoreno pismo: Očekujemo da najodgovornija osoba podrži profesoricu Močević

Kao roditelji, i sami, razočarani smo iskorištavanjem naroda Palestine u dokazivanje da je odluka produkt podrške istima osobito jer u periodu iza nas niz je aktivnosti provela škola, zaposlenici, roditelji i učenici, a koje su iskazali jasnu podršku palestinskom narodu. Svi događaji organizirani i uz znanje menadžmenta škole te saglasnosti direktorice.

Školska godina je započela i nastava protiče u najboljem redu. Za razliku od prethodne godine kada u ovome periodu, prije imenovanja sadašnje direktorice, učenici su preko 100 časova izgubili, a dio njih morali nadoknađivati u ljetnom periodu jer nije bilio nastavnika anagžiranih na početku godine, sretni smo da je ova započela tako da je kompletna kvalitetna nastava omogućena učenicima od prvog dana.

Uzimajući u obzir sve gore navedeno molimo sve, a osobito putem medija, da se suzdrže daljnjiih komentiranja i iskorištavanja nevedene situacije u cilju dokazivanja svojih eventulanih prava jer time narušavate ugled ustanove u kojoj se vrši odgoj i obrazovanje učenika. Nekorektni međuljudski odnosi odraslih štete učenicima te ne mogu postići svoj puni potencijal, a oduzimanje dragocjenog vremena nastavnom kadru i menadžmenitima škola da se fokusiraju na učenike dešava se između ostalog i iz razloga da se vrijeme koristi za dokazivanje ispravnosti jedne odluke jasno koncipirane na zakonskim osnovama", navodi se u saopćenju JU Srednje tehničke škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije