Sindikat uputio otvoreno pismo: Očekujemo da najodgovornija osoba podrži profesoricu Močević

4
Radiosarajevo.ba
Sindikat uputio otvoreno pismo: Očekujemo da najodgovornija osoba podrži profesoricu Močević
Foto: Photojoiner / Naida Hota-Muminović, Saudin Sivro

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo uputio je otvoreno pismo ministrici obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Naidi Hota-Muminović, a kako bi podržali svoju kolegivu prosvjetnu radnicu, profesoricu Mersihu Močević, kao i roditelje učenika škole na Ilidži.

"SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo upućuje javnu podršku kolegici Mersihi Močević i roditeljima učenika Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije na Ilidži koji se otvoreno i hrabro bore da najbolji među prosvjetnim radnicima rade sa učenicima u školama. Njihova borba je i naša borba jer nam je svima jasno da se bore i protiv loših odluka, samovolje pojedinaca i katastrofalnog sistema zapošljavanja koji ne prepoznaje kvalitet a kojim direktno upravlja Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo", navodi se. 

Sindikat očekuje da će danas, 2. septembra, "najodgovornija osoba u obrazovanju u Kantonu Sarajevo i njena pratnja sa lokalnog nivoa kojoj se i za koju se uveliko radi politička kampanja u kojoj se obrazovanje, nažalost, koristi kao poligon za ubiranje političkih poena, iskoristiti priliku za vraćanje bar malo izgubljenog povjerenja prosvjetnih radnika".

Lidl najavio izgradnju tri nove prodavnice u Bosni i Hercegovini

Lidl najavio izgradnju tri nove prodavnice u Bosni i Hercegovini

"Nadamo se da će ona i on prije ili poslije polaganja kamena temeljca za novu osnovnu školu na Ilidži nakratko sa svojim službenim vozilima i kamerama koje ih u stopu prate, doći danas u Srednju tehničku školu grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije na Ilidži i dati podršku kolegici Mersihi Močević i roditeljima te škole kako bi najbolji radili sa učenicima. Njih dvoje to mogu ali je pitanje da li to žele. Da li im je stalo do jedne "obične" prosvjetne radnice, do nekih zabrinutih roditelja i njihove djece u nekoj srednjoj školi ili ne, saznat ćemo danas", navodi se u otvorenom pismu. 

"SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je obradovan pozitivnim reakcijama prosvjetnih radnika koje se šire društvenim mrežama. Potpisujemo izjave podrške kolegici Močević sa društvenih mreža te ovim putem citiramo jedan od komentara sa društvenih mreža koji je vrlo upečatljiv i koji dovoljno govori o opravdanosti ovog otvorenog pisma:

U većem dijelu Bosne i Hercegovine počela je nova školska godina

U većem dijelu Bosne i Hercegovine počela je nova školska godina

'Jedno vrijeme sam radila sa profesoricom Močević. Njena slika bi trebala da stoji u rječniku pored opisa značenja riječi "prosvjetni radnik" jer je to profesorica koja zrači pozitivnošću, na sve oko sebe prenosi svoj optimizam i entuzijazam, profesorica koja učenika motiviše i inspiriše da budu najbolja verzija sebe!' (Prosvjetna radnica, V. D. D., 01.09.2024.)", piše u otvorenom pismu. 

Kako je Saudin Sivro pojasnio za portal Radiosarajevo.ba, profesorica Mersiha Močević ostala je bez posla, iako je imala mogućnost da nastavi raditi. 

"Profesorica Mersiha Močević je jedan od stotinjak radnika u srednjim školama koji ne mogu da ostvare prava i nastave raditi jer su konkursi tek raspisani, a direktori nisu iskoristili svoja prava i zadržali radnika. Kao nastavnik, motivator i pedagog zaslužila da radi do okončanja konkursne procedure. Ona je profesorica bosanskog, iz šehidske porodice. Ona nije jedina, samo je jedna u nizu za koje se može produžiti angažman, ali direktori to ne žele. Primljena je druga osoba, ne znamo o kome je riječ, ali nije fer prema profesorici koja nije bila na zamjenskoj poziciji", pojasnio je Sivro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije