Od sada jednostavniji sistem uputnica za pacijente KCUS-a i Opće bolnice

1
Radiosarajevo.ba
Od sada jednostavniji sistem uputnica za pacijente KCUS-a i Opće bolnice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / KCUS

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović održao je danas, 13. februara, prvi radni sastanak s direktorima najvećih zdravstvenih ustanova u Sarajevu, a ovakvi susreti ubuduće će se održavati redovno.

Tokom susreta s v.d. direktorom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prim.dr. Alenom Pilavom, direktorom Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš', prof.dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom JU Doma zdravlja KS Abelom Baltićem i predsjednikom Ljekarske komore KS, dr. Rifatom Riadom Zaidom, razgovaralo se o koordinaciji rada ustanova i pripremi za bolje funkcioniranje sistema e – uputnica, odnosno elektronskog naručivanja.

Na sastanku su donijeti zaključci, kako bi se što prije krenulo u realizaciju i implementaciju projedloga za reorganizaciju u zdravstvu. Između ostalog, formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora, čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti koje su dogovorene na sastanku, s akcentom na međusobno upućivanje pacijenata.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Zadatak Odbora je da do narednog sastanka pripremi konkretne prijedloge o unapređenju funkcioniranja zdravstvenog sistema. Komisijama je naloženo da u narednom periodu dostave idejne projekte rješavanja zajedničkih problema s ciljem kvalitetnije komunikacije među ustanovama, te da se olakša tzv. "put pacijenta".

Zaključeno je da nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine, kako je do sada bio slučaj u situacijama kada se prelazi s klinike na kliniku unutar KCUS-a, ili iz Opće bolnice na KCUS. Također, onkološki pacijenti će imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman.

"Naši ciljevi su konkretni koraci kako bi promijenili narativ u oblasti zdravstvene zaštite i usluge, a već idemo i u smjeru proširenog obima prava pacijenata", poručuju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije