Od danas u funkciji teniski tereni i alpinistički trening park

Radiosarajevo.ba
Od danas u funkciji teniski tereni i alpinistički trening park
/ Centar 'Safet Zajko'
U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, kojeg je Općina Novi Grad izgradila u prostoru nekadašnje kasarne od danas su u funkciji i teniska igrališta, tereni za stoni tenis i alpinistički trening park sa umjetnim stijenama za penjanje

Najveći park u gradu Sarajevu, sa atletskom stazom, fudbalskim stadionom sa umjetnom travom, košarkaškim i dječijim igralištima, te brojnim drugim sadržajima za djecu i odrasle, proširen je za oko hektar uređenog parka. Obogaćen je novim zelenilom, pješačkim stazama i parkovskim klupama, a cijeli prostor je osvijetljen.

Kako je kazao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić,  riječ je o prvim teniskim terenima koje je izgradila Općina Novi Grad i alpinističkim stijenama namijenjenim za profesionalce i rekreativce koji se bave ovom vrstom sporta, a koji će uz stručni nadzor moći vršiti vježbe.

U sklopu teniskih terena postavljena je zaštitna ograda, izgrađen je sistem prskalica za natapanje teniskog terena  sa odgovarajućim vremenskim regulacionim uređajem i senzorima za kišu i vjetar. Postavljeni su reflektori za osvjetljenje terena, kako bi se mogao koristiti i u večernjim satima.

Alpinistički trening park čine dvije umjetne stijene za penjanje. Moći će se koristiti za obučavanje i kondicione pripreme struktura Civilne zaštite, alpinističkih, gorskih i drugih službi spašavanja. Cjelokupan prostor oko tornjeva je ograđen,a radove je izvela firma „Interming“ d.o.o. Sarajevo. Radi se o jedinstvenom projektu koji je Općina Novi Grad realizirala na svom području.

Na novootvorenim terenima danas su reperezentativci Teniskog savaza BiH odigrali prvi meč, dok su članovi Gorske službe spašavanja Općine Novi Grad održali pokaznu vježbu na alpinističkim stijenama.  

Centar „Safet Zajko“ otvoren je u septembru prošle godine, svojim ambijentom i sadržajima privlači veliki broj posjetilaca. Općina Novi Grad kontinuirano radi na obogaćivanju njegovih sadržaja.

Dvadesetdvogodišnji reprezentativac Davis Cupa teniske reprezentacije BiH, Nerman Fatić kazao je da je sportski teren od velikog značaja, prije svega za profesionalne sportiste, ali i za mlađe tenisere koji dolaze.

„Sarajevo nema dovoljno ovakvih terena i svaki novi teren i ovakvi uslovi treniranja doprinjet će našem razvoju", kazao je .

Obzirom da je Centar smješten u prirodnom okruženju, u narednom periodu ovdje će biti izgrađen i park sa vještačkim jezerima, sa pratećom florom i faunom. Oplemenjivanje zelenih površina, kao i postavljanje javne rasvjete bit će nastavljeno i u budućnosti.

Pored sportskih terena, prirodnih ljepota i dječijih parkova, posjetiocima su na raspolaganju i dva ugostiteljska objekta, gdje se mogu osvježiti. Odnedavno je u Centru mališanima na raspolaganju vozić, a odraslima javna bicikla nextbike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije