Novi udar na džepove roditelja: Ove godine prvačići u KS-u bez besplatnih knjiga

E. H.
Novi udar na džepove roditelja: Ove godine prvačići u KS-u bez besplatnih knjiga
Početak nove školske godine sve je bliže i mnogi roditelji već sada se pripremaju za poprilično velika finansijska izdvajanja za kupovinu udžbenika i opreme.

Prethodnih godina u Kantonu Sarajevo bila je uvedena pozitivna praksa, kojom je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a osiguravalo kupovinu udžbenika za učenike koji polaze u prvi razred kako bi olakšali roditeljima.

Ipak, od ove godine to više neće biti praksa, te će mnogi roditelji morati svojoj djeci priuštiti ove knjige.

"Međunarodne konvencije određuju da bi osnovno obrazovanje trebalo svima biti dostupno i besplatno, no naša država nije dovoljno imućna da sve to osigura. Opremanje jednog učenika košta od 300 do 500 KM i prethodnih godina Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a je finansiralo kupovinu udžbenika za prvačiće, ali to više neće biti slučaj jer je resorni ministar ove godine odlučio drukčije", potvrdio je za Radiosarajevo.ba Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u KS-u.

On je pojasnio i kako je resorni ministar Elvir Kazazović novac za kupovinu udžbenika ove godine preusmjerio, te će od najvećeg dijela tog novca biti finansirana kupovina ormarića u školama. Preostali dio novca bit će raspoređen za kupovinu udžbenika učenika iz socijalno ugroženih porodica.

"Udžbenike za socijalno ugrožene kategorije, što javnost malo zna, trebalo bi da nabavljaju socijalne službe, a ne resorno ministarstvo. To bi trebali riješiti Ministarstvo za obrazovanje, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te općine, kako bi se napokon riješilo i to pitanje", dodao je Sivro.

U saopćenju Ministarstva za obrazovanje KS-a, koje govori o nabavci ormarića, stoji kako će djeca tamo moći ostavljati opremu za sport i ostale stvari, ali iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja ističu kako su učenicima prvih razreda potrebnije knjige, nego ovakvi predmeti.

"Sve je povezano. Učenicima su ruksaci preteški, ne poštuju se zakonske norme i propisi, pa je zbog toga resorno ministarstvo preporučilo roditeljima da ne kupuju radne sveske. To onda stvara probleme prosvjetnim radnicima, koji moraju kopirati materijale za nastavu, a često nemaju sredstva. Sada se problem pokušava riješiti nabavkom ormarića, ali učenici ostaju bez besplatnih knjiga. Dakle, ministar treba razmisliti da kada uvede jednu mjeru, ne ugrozi druge dijelove obrazovanja, jer je ova mjera već izazvala veliku zabrinutost među prosvjetnim radnicima, koji sugeriraju da bi mogla ugroziti nastavni proces", zaključio je Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije