Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju primijenjivat će se u školskoj 2017. godini

Fena
Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju primijenjivat će se u školskoj 2017. godini
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su predložene izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koje će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo, a primjenjivat će se u školskoj 2017.

Novim stavom u članu 121. omogućeno je osobama sa završenim prvim ciklusom bolonjskog visokoobrazovnog procesa i višom stručnom spremom, koji su na dan stupanja na snagu ovog zakona ispunjavale uslove stručne spreme za zasnivanje radnog odnosa u školama na poslovima nastavnika, da mogu do 1. septembra 2020. godine konkurisati za prijem u škole i biti primljeni na te poslove.  

"Naime, u obrazovnom procesu imamo nekoliko stotina nastavnika, kojim nismo dali vremenski okvir od dvije do tri godine gdje bi mogli da steknu i drugi ciklus Bolonje. Zbog toga smo smatrali neophodnim da se u hitnoj proceduri donesu zakonske izmjene s obzirom na to da se u augustu raspisuju javni pozivi", kazao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Druga izmjena se odnosi na status direktora.

"Poznato je da su u Zakonu ograničeni mandati direktora na dva mandata, te im je potrebna olakšavajuća okolnost iz razloga što prilikom aplikacije za drugi mandat nije im riješen status jer su primljeni na neodređeno kao nastavnici i profesori. Znači kada uđu u drugi mandat dešava se da nemaju sigurnost za svoje radno mjesto", ukazao je Kazazović.

Iz navedenog razloga izmjenom je u Zakonu regulisano da „ako radnik ima ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme u školi, na njegov će zahtjev ugovor o radu mirovati četiri godine, a najduže za vrijeme trajanja dva uzastopna mandata na poziciji direktora škole“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije