Nezadovoljni radnici Agencije Poslovnost nastavili proteste u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Nezadovoljni radnici Agencije Poslovnost nastavili proteste u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protes radnika agencije Poslovnost

Danas su ispred Opštinskog suda održani protesti radnika kompanije Agencija Poslovnost.

Protestima radnici iskazuju nezadovoljstvo radom suda koji već dvadeset dana, kako kažu, ne izvršavaju vlastito rješenje.

"Rješenjem je donesena privremena mjera kojom je kompaniji Brend d.o.o naloženo da povuče zaštitare agencije Gama AA koji fizičkim prijetnjama zabranjuju prolaz radnicima Agencije Poslovnost do njihovih radnih mjesta", ističu radnici.

Istaknuli su kako će nastaviti s održavanjem protesta sve dok se sudska mjera ne sprovede i dok im institucije ne osiguraju neometan i dostojanstven pristup radnim prostorijama.

"Protesti će se u narednim danima održavati s izmijenjenim satnicama pred Općinskim sudom, Općinom Centar, Tužilaštvom i Vladom KS", navode te dodaju:

"Od momenta donošenja mjere 08. septembra upozoravali smo sud da je Brend d.o.o. fiktivna firma, i da se rješenje ne može dostaviti regularnim putem s obzirom na to da nema radnika na prijavljenoj adresi i da se pismo nema kome uručiti. Na naše insistiranje, nakon 14 dana rješenje je postavljeno na Oglasnu tablu suda, te se prema riječima postupajućeg sudije, Pavla Crnogorca, danas smatra uručenim, čime su ispunjenje sve zakonske pretpostavke da dođe do izvršenja mjere. Zbog dosadašnjeg postupanja svih uključenih institucija, koje vođene vrlo upitnim motivima, izbjegavaju stati u zaštitu osnovnih ljudskih prava i bazičnih civilizacijiskih normi, očekujemo da će se već danas naći novi razlog da mjera ipak ne bude izvršena."

Agonija radnika Agencije Poslovnost traje u kontinuitetu od 11. augusta 2020., a zbog, kako kažu, nerada institucija danas će uputili i otvoreno pismo premijeru KS Mariju Nenandiću, te zahtijevati njegovo aktivno uključivanje u ovaj slučaj.

"Do sada smo se obraćali svim nadležnim institucijama, uključujući Inspektorat opštine Centar, koji je poslao pogrešnu, komunalnu, inspekciju koja se proglasila nenadležnom. Potom je na teren izašla nadležna opštinska urbanističko-građevinska inspekcija, koja nikad nije dostavila svoj nalaz. MUP-u KS i dežurnim tužiocima koji su u dva navrata odbili izaći na teren, te na neviđeno, bez obrazloženja, zaključili da u opisanim radnjama nema elemenata krivičnog djela. Upućujemo Tužilaštvo da pogleda član Samovlašće i Ugrožavanje sigurnosti KZFBiH i da obrazloži kako u opisanim radnjama nisu pronađeni elementi ovih krivičnih djela. Zbog asistencije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u onemogućavanja kretanja slobodnim građanima, slučaj je prijavljen i unutrašnjoj kontroli MUP-a KS. Do danas nisu poslali odgovor kojim bi obrazložili kojim zakonskim aktima je dozvoljeno uskraćivanje slobode kretanja građanima od strane zaštitara i zašto im pripadnici MUP-a asistiraju u tome. Ukoliko ministar Ismir Jusko smatra da je angažman policije u ovom slučaju opravdan, zahtijevamo od njega da javno dostavi rješenje kojim je odobren angažman zaštitara Gama AA u ovom konkretnom slučaju. Zbog vrlo upitnih dešavanja na terenu, slučaj je prijavljen i Antikorupcijskom uredu Vlade KS", ističu radnici Agencije Poslovnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije