Općina Centar se oglasila o protestu radnika Agencije Poslovnost

Radiosarajevo.ba
Općina Centar se oglasila o protestu radnika Agencije Poslovnost
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest

S obzirom da su uposlenici agencije Poslovnost danas ispred zgrade Općine Centar iskazali svoje negodovanje zbog situacije u kojoj se ovo pravno lice našlo, oglasila se i Općina Centar.

"Inspektoratu Općine Centar prijavljeno je da je u ulici Kotromanićeva 48 došlo do onemogućavanja pristupa radnicima firme čije se sjedište nalazi na ovom lokalitetu. Istog dana komunalni inspektor je izašao na teren i konstatovao da je riječ o postavljanju prepreka na privatnoj parceli, a ne javnoj površini", saopćeno je iz Općine Centar.

Dodaje se da, s obzirom da je u pomenutom slučaju riječ o imovinsko pravnom sporu dva privatna pravna lica, za rješavanje takve vrste spora je nadležan sud.

"Općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je upoznat sa situacijom i ovom prilikom je izrazio uvjerenje da će komšijski odnosi, a u interesu uposlenika obje firme, biti riješeni na obostrano zadovoljstvo putem dogovora ili u krajnjem slučaju suda. Također, izrazio je i žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli uposleni obje firme, te uvjerenje da će nadležni na zadovoljstvo uposlenih u oba pravna lica u što kraćem roku riješiti nastale probleme", saopćeno je iz Općine Centar.

Istaknuto je da Inspektorat Općine Centar nije nadležan u ovom slučaju, te se ne može uključivati u njegovo rješavanje.

Inače, radnici Agencije Poslovnost, kojima je već danima onemogućeno da dođu do svojih kancelarija, održali su danas mirni protest na dvije lokacije u Sarajevu.

Svoj protest iskazali su ispred Općine Centar, odnosno u parku kod Alipašine džamije od 11 do 13 sati, dok će se okupili ispred Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 13 do 15 sati.

Podsjetimo, radnici Agencije Poslovnost nisu mogli ući u svoje kancelarije zbog betonske barikade koju je postavila kompanija Brend d.o.o. koja je kupila zgradu prekoputa. 

Razlog je navodni imovinsko-pravni spor zbog 50 kvadrata. 

Općinski sud u Sarajevu je donio odluku da se uklone zaštitari, ali ne i betonske barijere, međutim, to rješenje nikada nije uručeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije