Novi protest radnika Agencije Poslovnost u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Novi protest radnika Agencije Poslovnost u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas se održao novi protest radnika Agencije Poslovnost.

Kako su naveli iz ove agencije čije je sjedište na Skenderiji, protesti se održavaju jer već 14 dana nije izvršena sudska privremena mjera kojom je naređeno hitno povlačenje zaštitara agencije Gama AA koji fizički onemogućavaju prolazak do poslovnih prostorija radnicima Agencije Poslovnost.

"Time su pored građanskih, ugrozili i vlasnička prava s obzirom na to da je zgrada 1/1 u vlasništvu Agencije Poslovnost. Privremena sudska mjera najurgentnija je mjera u parničnim sporovima i njeno izvršenje treba biti okončano u roku od 48 sati. S obzirom na to da mjera donesena 08. septembra još uvijek nije sprovedena sud je u opasnosti da kompletan pravosudni sistem izvrgne ruglu. Opštinski sud je još jedna u nizu institucija koja svojim nedjelovanjem ugrožava egzistenciju 80 ljudi i njihovih porodica", kazala je Lea Bajrić iz ove agencije.

Inače, kompanija Brend d.o.o. i Agencija Poslovnost su u imovinsko-pravnom sporu zadnjih nekoliko godina. Predmet spora je 50 kvadratnih metara zgrade na koje obje firme polažu pravo.

"Kako bi se izvršio pritisak na Agenciju Poslovnost da odustane od zaštite svojih prava pred sudom, kompanija Brend je elementima samovlašća odlučila onemogućit prilaz zgradi radnicima Agencije Poslovnost. Zanimljivo je da su se sve nadležne ustanove u ovom slučaju proglasile nenadležnim uputivši predmet prema Općnskom sudu. Kada je Sud konačno donio mjeru u kojoj je naveo da su elementi ovakvog nasilja nedopustivi, pronašao se način da se mjera ipak ne izvrši, odugovlačenjem sa dostavljanjem rješenja firmi Brend d.o.o. Budući da se radi o fiktivnoj firmi, dostavljanje rješenja može potrajati godinama. Proces dostavljanja može biti okončan u roku od dva sata, postavljanjem rješenja na Oglasnu tablu Općinskog suda", naveli su iz Agencije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije