Drama u Sarajevu: Radnicima onemogućen ulaz u firmu, naguravali se sa zaštitarima

Radiosarajevo.ba
Drama u Sarajevu: Radnicima onemogućen ulaz u firmu, naguravali se sa zaštitarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Blokada u Kotromanićevoj

Grupa radnika Agencije Poslovnost danas je došla pred zgradu u kojoj je smještena njihova firma, a gdje su ih dočekali zaštitari i betonske blokade, koje je postavilo drugo preduzeće.

Onemogućen im je pristup radnim mjestima zbog čega je zamalo došlo do ozbiljnijeg sukoba sa zaštitarima.

Intervenisala je i policija.

Kako su saopćili iz Agencije Poslovnost, u Ulici Kotromanića 48, na Skenderiji, danas je betonskim barikadama onemogućen pristup radnom mjestu njihovih više od 80 radnika.

Problem je imovinsko-pravni spor između ove agencije i firme Brend.

"Firma Brend nezakonito je zagradila prilaz zgradi u kojoj je smještena firma Agencija poslovnost, postavljanjem betonskih blokova težine nekoliko tona. U ovoj zgradi smješteno je još desetak firmi, a sama Agencija poslovnost zapošljava oko 80 radnika kojima je trenutno onemogućen pristup radnom mjestu", saopćili su iz Agencije Poslovnost.

Pravna bitka ove dvije firme traje nekoliko godina.

"Zbog nepristajanja na nagodbe i vanistitucionalno rješavanje pravnih sporova, početkom pandemije firma Brend počela je s povlačenjem niza nezakonitih poteza kako bi prijetnjama izvojevala nagodbu.

Situacija je kulminirala posljednjih 20-ak dana, tačnije od 11. augusta, kada je firma Brend zagradila pristup zgradi betonskim blokovima koji su postavljeni bez građevinske, uporabne ili neke druge dozvole. Težine su nekoliko tona i moguće ih je ukloniti samo pomoću dizalice", navode iz Agencije Poslovnost.

Istakli su da su obavijestili nadležne institucije, MUP KS i Građevinsku inspekciju Općine Centar, radi uklanjanja blokova, ali da osim uzimanja službenih zabilješki, nije učinjeno ništa, osim što su se obje institucije proglasile nenadležnim.

"Osnivač Agencije poslovnost je demobilisani borac ARBiH. Firma je koja, između ostalog, bez obzira na smanjen obim posla i smanjene prihode, ni u ovim mjesecima pandemije nije otpustila niti smanjila primanja ijednom radniku. Firma koja preko 30 godina puni budžet omogućavajući rad institucijama koje sada odbijaju postupati u skladu sa zakonom i njihovim obavezama. Agencija poslovnost pored značajnog broja demobilisanih boraca, zapošljava i nekoliko osoba sa invaliditetom.

Ti ljudi su, zajedno sa ostalim zaposlenicima, proteklih dvadesetak dana koliko traje ova agonija u centru glavnog grada, bili primorani da preskaču fizičke barijere kako bi se odazvali svojim radnim obavezama", navode iz Agencije Poslovnost.

Istakli su da će radnici i sutra doći na posao, a ako im se onemogući pristup zgradi, održat će protest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije