Neuspješna licitacija: 36 vozila GRAS-a niko nije htio kupiti

Radiosarajevo.ba
Neuspješna licitacija: 36 vozila GRAS-a niko nije htio kupiti
Na Općinskom sudu u Sarajevu održana je javna aukcija za 36 vozila poduzeća GRAS.

Osim članova Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je zatražila izvršenje ove aukcije, na licitaciji se nije pojavio niko od ponuđača te predstavnika GRAS-a.

Na prodaji je bilo 8 tramvaja i 28 autobusa u pokretnom stanju po kojem je UIO BiH pokušao naplatiti dug GRAS-a od 24,3 miliona KM.

Vrijednost ponuđenih vozila na licitaciji bila je 16,2 miliona KM. 

Podsjećamo, veliki dio ovog duga odnosi se na zakonom predviđene zatezne kamate, koje su iz dana u dan sve veće s obzirom na visinu osnovnog duga.

Preduzeće GRAS iz Sarajeva prvi put je u postupak prinudne naplate ušlo još 2008. godine. Pokušavaju izaći u susret ovom poreskom obvezniku Uprava je s istim zaključila sporazum o plaćanju duga u ratama.

S obzirom da obveznik nije podmirivao obaveze po repogramu duga u ratama, kao ni obaveze iz tekućih PDV prijava, Uprava je 10. aprila 2015. godine ukinula rješenje kojim je bilo odobreno plaćanje duga u ratama za pomenutog obveznika, te 14. aprila 15. godine godine pokrenula izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu, pojasnili su nam iz UIO-a.

Naime, prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama GRAS je Upravi za indirektno oporezivanje u zalog ponudio pokretnu imovinu (tramvaje i autobuse), gdje je Uprava u registru zaloga upisala založno pravo, te je pokrenula izvršni postupak pred nadležnim sudom.

Ranija licitacija na kojoj je trebala biti održana prodaja imovine preduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo odgođena je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo, kao većinskog vlasnika ove firme, da se da dodatni rok od dva mjeseca kako bi se pribavila kreditna sredstva za plaćanje duga po osnovu PDV-a.

S obzirom da se u pomenutom periodu nije riješilo pitanje duga Uprava je opet pred nadležnim sudom pokrenula izvršni postupak za prodaju imovine date u zalog prilikom sklapanja Ugovora o reprogramu dug. Nakon toga Vlada Kantona Sajevo je ponovo zatražila odgodu drugi put zakazane licitacije za prodaju imovine, ovaj put kako su naveli zbog procesa restrukturiranja preduzeća GRAS. Tada im je UIO  ponovo izašla u susret i dala rok do 30. juna 2017. godine da podmire obaveze.

Kako ni ovaj put obaveze nisu podmirene, Vlada Kantona Sarajevo ponovo je zatražila produženje roka za plaćanje obaveza do kraja 2017. godine. Tada je UIO proslijedila odgovor Vladi Kantona Sarajevo u kojem su obaviješteni da ne postoje opravdani razlozi za novo odlaganje izvršenja pred nadležnim sudom, jer dug preduzeća GRAS ima stalnu tendenciju rasta, a ranije odložene aukcije nisu imale nikakvog efekta na podmirenje obaveze.

UIO je zbog toga Općinskom sudu u Sarajevu proslijedila zahtjev za nastavak postupka izvršenja. Iako su iz UIO-a očekivali veći broj zainteresovanih pravnih lica koja se bave uslugama prijevoza da se pojave na licitaciji, na njoj se niko nije pojavio.. To su ista vozila čija aukcija je bila najavljena za ranije, pa je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo bila odgođena.

Grupa za prinudnu naplatu UIO u Regionalnom centru Sarajevo u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate preduzima sve daljnje korake za naplatu dugovanje. Tako je kod pomenutog obveznika UIO u nekoliko navrata zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije