KS / Neka nam đaci budu sigurni: Markiranje sigurnih trasa za kretanje osnovaca

16. 09. 2019. u 15:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U okviru programa obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti od 16. do 22. septembra 2019. godine, danas je u organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo upriličena prezentacija aktivnosti pod nazivom „Sigurni putevi do škola“.

Aktivnosti podrazumijevaju istraživanje, identificiranje i markiranje sigurnih puteva do škola, a prezentirane su danas članovima Vijeća roditelja KS.

Kako je navedeno, namjera je da se kroz anketiranje naših najmlađih sugrađana i njihovih roditelja dobiju informacije koji su pravi i potencijalni problemi na trasama kretanja od škole do kuće, koje će poslužiti u markiranju sigurnih trasa kretanja.

"Osnovci i njihovi roditelji anketirat će se o tome na koji se način djeca kreću od kuće do škole, kojim putanjama i prevoznim sredstvima, da li na tim putanjama postoje lokacije koje nisu sigurne za kretanje, kao što su uske staze, nedovoljna osvijetljenost pojedinih mjesta zbog kojih djeca i roditelji strahuju itd. Nakon dobijanja ovih podataka, označit će se sigurne trase kojim se učenici trebaju kretati uz upotrebu modifikovane signalizacije. Uporedo s tim, radit će se na edukaciji učenika kao i informisanju roditelja o provedenim aktivnostima", naveo je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Za početak će se odrediti tri pilot lokacije, odnosno trase, jedna u nizinskoj gradskoj zoni, jedna u padinskoj zoni i jedna lokacija u blizini školskog objekta koji se nalazi pored brze saobraćajnice, dodao je ministar Šteta.

Predstavnici Vijeća roditelja KS podržali su najavljene aktivnosti, ističući da su u interesu djece.

U sklopu obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa Gradom Sarajevom, Udruženjem inženjera saobraćaja i komunikacija u BiH i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ organiziralo je različite aktivnosti u Vilsonovom šetalištu koje će tokom njihovog trajanja biti zatvoreno za motorni saobraćaj.

 

NEMA KOMENTARA