Gdje je i šta radi GRAS: Drastično se smanjio broj prodatih mjesečnih karti

Radiosarajevo.ba
Gdje je i šta radi GRAS: Drastično se smanjio broj prodatih mjesečnih karti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Jedna od tačaka dnevnog reda sljedeće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo je Informacija o realizaciji za sanaciju i reorganizaciju 'GRAS-a' za period od 1. marta do 30. juna 2019. godine. U informaciji su sadržani podaci o trenutnom stanju u ovom preduzeću.

U navedenom periodu je smanjen dug za direktne poreze u iznosu od tri miliona i 561.000 maraka. Ranije je izdvojeno 39.000 maraka za penzionisanje pet radnika.

U Informaciji je navedeno da je početkom jula ove godine Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine dostavila zahtjev za izmirenje poreznih obaveza u cijelosti ili zaključenje o izmiranju duga na rate.

Za isplatu duga 'GRAS-a' Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Herceggovine, Vlada Kantona Sarajevo je u toku ove godine potrošila milion i 212.000 maraka. Prošle godine je to bilo 260.000 maraka, a 2017. godine milion i 20.000 maraka.

Naveden je podatak o prodaji mjesečnih građanskih karata od početka primjene Uredbe o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i sa posla radnika u javnim institucijama, fondovima i javnim preduzećima čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da je taj broj prije početka primjene bio 16.000. Po primjeni, taj broj, kako je navedeno, se drastično smanjio ili se u potpunosti odustalo od kupovine mjesečnih karata. Tvrdi sa da je u junu 2019. godine prodato 8.859 mjesečnih građanskih karata.

Shodno tome, u Informaciji je naglašeno da Vlada Kantona Sarajevo razmotri mogućnost ponovnog donošenja Uredbe koja će rezultirati povećanje prihoda za 'GRAS'.

Prema ovom dokumentu, Vlada Kantona Sarajevo je u 219. godini izdvojila osam miliona maraka za isplatu bruto plata.

Također se tvrdi da se vrši centralizacija magacina preduzeća sa ciljem kontrole skaldištenja rezervnih dijelova, te da se poduzimaju aktivnosti za smanjenje broja zaposlenih.

"Kreiran je i instaliran softver za centralizovano praćenje zaliha, a u toku je postupak nabavke adekvatne kompjuterske opreme koja je neophodna za primjenu", sadržano je u Informaciji.

Zaposleni su i novi radnici i to njih četiri. Oni održavaju čistoću. Kao razlog zapošljavanja je istaktnu to što se smanjio broj zaposlenih nakon penzionisanja.

Iz 'GRAS-a' su poručili i da su provedene dvije akcije čišćenja vozila u kojoj su učetvovali uposlenici iz svih radnih procesa.

Zaključke o reorganizaciji i sanaciji 'GRAS-a', Vlada Kantona Sarajevo je odnijal 31. jula 2017. godine.

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi trebala biti razmatrana Informacija je za 25. septembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije