Japanci žele popraviti stanje u gradskom saobraćaju u Sarajevu

Fena
Japanci žele popraviti stanje u gradskom saobraćaju u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) danas su organizirali seminar

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) danas su organizirali seminar na kojem su prezentirane prikupljene informacije o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo te predstavljene pozitivne prakse javnog prijevoza u Japanu.

Informacije su prezentirali konsultatni iz jedne od najpoznatijih japanskih konsultantskih firmi Nippon Koe.

Oni su tokom marta i aprila 2019. godine, prema odobrenju japanske vlade i glavnog ureda JICA-e, boravili u Kantonu Sarajevo radi prikupljanja podataka o javnom prijevozu u KS, u sklopu projekta tehničke saradnje za „Razvoj javnog gradskog saobraćaja“ s ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta kazao je da je pitanje gradskog prijevoza najozbiljniji problem u KS, te da će Vlada KS istarajati na njegovom rješavanju čim je prije moguće.

„Japanci ovim projektom detektiraju i snimaju stanje koje mi trenutno imamo u našem javnom prijevozu. Nažalost, mi uopće nemamao snimku stanja tržišta javnog prijevoza u KS koja je mlađa od 20 godina. Neki podaci, koje mi imamo su iz 1990. godine, apsolutno su nerelevantni u odnosu broj putnika i broj vozila i naselja u KS. Japanci su preuzeli taj dio projekta i njihova preciznost će nam jako puno pomoći“, kazao je Šteta.

Preliminarne podatke i analizu japanske konsultanske firme Ministarstvo saobraćaja KS će dobiti u ovoj sedmici, a konačne podatke u oktobru ove godine.

„Međutim, na bazi ovog što je danas prezentovano mi ćemo povući značajan broj koraka, u vidu tarifnog sistema i rasporeda novih linija. Japanci su detektovali dosta stvari koje mi kao građani svi znamo i vidimo, međutim detketovali su i jako puno problema u nepopunjavanju redoslijeda vožnji. Mi ćemo na taj način doći do racionalizacije linija, da određena putovanja skratimo kroz alternativne pravce“, kazao je Šteta.

Ministar je najavio da će Vlada KS ovih dana zvanično objaviti teneder za nabavku 25 novih trolebusa, a u narednih mjesec dana će objaviti tender za rekonstrukciju kompletne tramvajske pruge od Ilidže do Marijin Dvora u dužini 26 km, u oba smjera.

Također, je najavio da slijedi nabavka novih minibusa za GRAS, a krajem godine očekuje se raspisivanje javnog poziva i za nabavku novih tramvaja.

„Sredstava imamo obezbijeđena, međutim mi nemamo podlogu. Ovo šta radimo s Japancima je podloga da mi u međuvremenu dok čekamo vozila možemo riještiti raspored linija, koji je neadekvatan i nefunkcionalan“, kazao je Šteta.

Vlada Japana je u aprilu 1998. godine donirala KJKP GRAS d.o.o Sarajevo 50 autobusa, 10 zglobnih autobusa, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz invalidnih osoba, te opremu, alat i rezervne dijelove.

Ukupna vrijednost te donacije je iznosila 12,5 miliona dolara i ta donacija predstavlja najveću bespovratnu investivciju u razvoju javnog prijevoza u posjelijeratnom Sarajevo. Također u više navrata su donirani rezervni dijelovi za održavanje doniranih vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije