Vlada Kantona Sarajevo odlučila kupiti nove trolejbuse za 15 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Vlada Kantona Sarajevo odlučila kupiti nove trolejbuse za 15 miliona eura
Foto: Solaris / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo na današnjem nastavku 33. sjednice utvrdila je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj EBRD-a za realizaciju projekta "Javni prijevoz Sarajevo", te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje.

"Radi se o 15 miliona eura zajma kod ove banke, a s kojom su pregovori o realizaciji ovog iznosa održani krajem prošlog mjeseca, pri čemu su usaglašeni tekstovi nacrta tri ugovora. Rok otplate ovog zajma je 15 godina, uz grejs period od dvije godine", kazao je ministar finansija KS Amel Kovačević.

Sredstva će biti iskorištena za nabavku novih trolejbusa, jer je jedan od primarnih ciljeva ove vlade unapređenje i razvoj infrastrukture javnog prijevoza u KS, i to kroz pristup nabavke ekološki prihvatljivih vozila.

"Cilj je i da se realizacijom ovog projekta podigne kvalitet javnog linijskog prijevoza putnika na nivo europskih standarda, zaštiti okoliš, unaprijedi sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga u saobraćaju te poveća ekonomska konkurentnost", napomenuo je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Nakon donošenja ove odluke slijedi potpisivanje supsidijarnog sporazuma s Federacijom Bosne i Hercegovine kojim će zaduženje po osnovu uzimanja ovog zajma biti preneseno na Kanton Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije