NBL Ibrahima Hadžibajrića oštro odgovorio SDA: Neistine i uvrede

Radiosarajevo.ba
NBL Ibrahima Hadžibajrića oštro odgovorio SDA: Neistine i uvrede
Foto: SDA / Kovači

Nezavisna bosanskohercegovačka lista komentarisala je navode Stranke demokratske akcije o sanaciji ulice u sarajevskom naselju Kovači. Između ostalog, iz Stranke demokratske akcije su poručili da zbog načelnika Općine Stari Grad Kovači izgledaju kao sramotno ruglo.

Stavove Stranke demokratske akcije u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi su ocijenili kao neistinama i uvredama na račun načelnika Ibrahima Hadžibajrića dodavši:

"Nazivajući radove na Kovačima vandaliziranjem, uništavanjem tradicije i spominjanjem Šehidskog mezarja Kovači, Općinski odbor Stranke demokratske akcije pokušava jeftino manipulisati javnim mnijenjem, pritom zaobilazeći istinu i činjenice."

SDA: Kovači zbog Hadžibajrića izgledaju kao sramotno ruglo

U ovoj političkoj stranci tvrde da Hadžibajrić, kako je saopšteno, javno i transparentno kaže sve što radi za razliku od članova Stranke demokratske akcije.

"Kao što mu nije problem najaviti početak radova, tako mu nije problem ni objaviti da je napravljena greška izborom lošeg izvođača - isključivo zbog lošeg Zakona o javnim nabavkama, a kojeg donosi državni parlament, i da će se zbog toga radovi obustaviti, raskinuti ugovor i izabrati novi izvođač."

U Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi smatraju da se svjesno i namjerno zaobilazi činjenica da je Hadžibajrić pravovremeno najavio građanima da nemaju razloga za brigu jer su asfaltne "zakrpe" na Kovačima samo privremeno rješenje, te da će se plato popločati čim se završi procedura izbora novog izvođača.

"Tradicija neće nestati, Kovači će biti kakvi i treba da budu, a šta ćemo sa vašim lažima?", pitali su.

Naveli su da načelnika ove sarajevske općine od Stranke demokratske akcije razlikuje i to da, kako je saopšteno, sluša građane i njihovo mišljenje, pritom uvažavajući i struku i zakone.

"Ako građani koji žive na Kovačima jasno iznesu stav, pa i peticiju, da se dio ulice asfaltira jer je to najbolje i najpraktičnije rješenje za njih, onda se njihova volja treba poštovati. Podkovači i plato ostat će popločani, gornji dio ulice je asfaltiran i ovdje stavljamo tačku na priču o Kovačima", istakli su.

Mišljenja su da Stranka demokratske akcije, kako su naveli, ne voli da čuje da je Hadžibajrić proglašen najboljim načelnikom u državi – nekoliko puta, zbog rezultata svog rada i općinske administracije koju predvodi, ali ponajviše zbog onoga što je golim okom vidljivo svakome ko dođe u Stari Grad dodavši:

"Zbog sanirane putne infrastrukture, zbog gradnje novih objekata, zbog sanacije svih škola u općini, izgradnje igrališta i terena, zbog ulaganja u vjerske institucije, zbog obnavljanja cijelog baščaršijskog jezgra, zbog stipendiranja djece i omladine, pomoći poljoprivrednicima, socijalno ugroženim, borcima... I, ne zaboravimo, zbog obračunavanja sa nezakonitim radnjama, neplaćenima zakupima, nelegalnom gradnjom!"

Podsjetili su da je Hadžibajrić načelnik ove lokalne zajednice u kontinuitetu od 2008. godine do danas, a to u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi nazvali nagradom građana. Kao razloge zašto građani ovog dijela glavnog grada Bosne i Hercegovine daju svoje povjerenje Hadžibajriću su istakli sljedeće:

"A oni koji se još uvijek pitaju zašto, mogli bi pogledati Hadžibajrićevu listu predizbornih obećanja građanima. Prema prošlogodišnjem istraživanju, načelnici 12 opština i gradova u Bosni i Hercegovini za dvije godine mandata ispunili su 118 od datih 738 predizbornih obećanja. Skoro polovinu od tog broja ispunio je Ibrahim Hadžibajrić sam. Najveći broj obećanja na polovini mandata ispunio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić, njih 54 od ukupno 123, odnosno 43 odsto, a za još pet njegovih obećanja data je ocjena 'u progresu' (Lokalni Istinomjer, 7.12.2018.)."

Kako je saopšteno, ovi podaci su samo za dvije godine dok se u 2019. godini u općini koju predvodi načelnik Ibrahim Hadžibajrić rade investicije vrijedne preko 24 miliona maraka, a broj ispunjenih predizbornih obećanja već sada prelazi 80 posto.

"Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Ibrahima Hadžibajrića prepoznao je kao lidera u regiji u transparentnosti poslovanja i borbi protiv korupcije u javnoj službi, te ga pozvao da predstavi svoj način rada na konferenciji pred 400 evropskih načelnika i gradonačelnika", podsjetili su.

Stranci demokratske akcije su poručili da umjesto što troše vrijeme na analizu lika i djela Hadžibajrića, počnu analizirati rad načelnika drugih gradskih općina i gradske uprave iz njihovih redova.

U Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi su istakli da, kako su naveli, neće nijemo posmatrati udare na ugled predsjednika stranke Ibrahima Hadžibajrića i iznošenje ovakvih neistina i upozoraju svakoga ko to pokuša da će reagovati i demantovati djelima i činjenicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije