Na sjednici Senata Opće bolnice prezentirani impresivni rezultati rada

1
Radiosarajevo.ba
Na sjednici Senata Opće bolnice prezentirani impresivni rezultati rada
Foto: Opća bolnica / Održana sjednica Senata

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je održana sjednica Senata ove zdravstvene ustanove kojoj su prisustvovali i šefovi bolničkih odjela.

Prim. dr. Željko Ler, predsjednik Senata, je iskazao žaljenje što nisu urodili plodom nastojanja da se Opća bolnica transformiše u kantonalnu te je izrazio nadu da će nova vlast u Kantonu Sarajevo završiti započeti posao. Potom se prisutnima obratio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, najprije se zahvalivši uvaženim senatoricama i senatorima na dosadašnjoj saradnji te svim uposlenicima na predanom radu.

Ovom prilikom direktor Gavrankapetanović je prezentirao izvještaju o radu u 2022. godini. U izvještaju je pored ostalog naglašeno da je u odnosu na raniji period broj prijema na bolničko liječenje porastao skoro za duplo i da je u prvih devet mjeseci ove godine u Općoj bolnici bilo na hospitalizaciji 12.428 pacijenata, a da je broj pruženih zdravstvenih usluga na bolničkim kabinetima narastao na više od milion (1.113 437).

Turski ljekari posjetili Opću bolnicu: Razgovarano o afirmaciji donorstva i transplatacije u BiH

Turski ljekari posjetili Opću bolnicu: Razgovarano o afirmaciji donorstva i transplatacije u BiH

Smanjene liste čekanja

Liste čekanja su smanjene na svim odjelima, a zapažen rezultat je ostvaren na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku. Broj pruženih usluga na ovom odjelu u proteklih devet mjeseci premašio je 80 hiljada .Slična situacija je i na Urgentnom centru, Kabinetu za ortopediju, Kabinetu za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkoj laboratoriji ali i na drugim bolničkim odjelima.

Kao veliki uspjeh u ovogodišnjem radu direktor Gavrankapetanović je istakao iskorak koji je napravljen na odjelu za gastroenterologiju, gdje su uvedene tri visoko sofisticirane procedure čime je značajno poboljšana dijagnostika i tretman bolesti probavnog trakta te brže i efikasnije liječenje naših pacijenata.

Podsjetio je da je Opća bolnica prva u regionu uvela Motornu spiralnu enteroskopiju, Interventni endoskopski ultrazvuk te samostalan rad zahvata ERCP- metodom.

Kako bi odgovorili zahtjevima pacijentica i približili se kvalitetom usluge razvijenim zemljama, anesteziolozi i ginekolozi Opće bolnica omogućili su bezbolni porod dostupan 24 sata, a otvorena je i Ambulanta za terapiju boli.

U ovoj godini je uveden je "zlatni sat" u saradnji sa Centrom za srce i zajedničko zbrinjavanje pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom. Na Odjeljenju za ortopediju ponovo se rade operacije ugradnje vještačkog koljena, ugrađuju se proteze najnovije generacije, a ortopedski tim je počeo raditi i operaciju skolioze uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring, kojim se prati funkcija kičmene moždine tokom operativnog zahvata.

Održana sjednica Senata

I na Odsjeku za kardiologiju su uvedene dvije nove metode - stres dobutaminska ehokardiografija / DSE/, a otkriva aterosklerotska bolest koronarnih arterija i Test procjene Rezerve koronarnog protoka (CFR).

Pored toga je otvorena Dnevna bolnica za onkološke, dijabetološke, gastroenterološke i druge pacijente koji u bolničkim uslovima i pod nadzorom ljekara i medicinskih sestara mogu dobiti svoju terapiju i nakon par sati otići kući. Medicinskih tim odjela za otorinolaringologiju je počeo raditi endoskopske operacije sinusa FESS, uz superviziju mr. sci. dr. Hasana Altumbabića, specijaliste otorinolaringologije sa UKC Tuzla, a na pedijatriji je uvedena nova metoda - rana detekcija poremećaja sluha kod novorođenčadi, a koja povećava šanse za izliječenje.

Planovi za narednu godinu

Od planova za narednu godinu izdvojeni su sljedeći projekti - formiranje Veteranske bolnice, odjela Onkologije gdje bi se aplicirala kemoterapija pacijentima oboljelim od malignoma probavnog trakta i melanoma, otvaranje i opremanje Fonijatrijskog kabineta, kadrovsko popunjavanje i uvođenje novih usluga na Mikrobiologiji te osnivanje Kliničke farmakologije.

Od građevinskih radova planirana je adaptacija i preseljenje specijalističko-konsultativnog segmenta ginekologije na II sprat Upravne zgrade kojim će se omogućiti adekvatnija usluga u primjerenijim uslovima, adaptacija hiruške intenzivne njege-formiranje Jedinice za centralni monitoring pacijenata po najsavremenijim principima, rekonstrukciju odjela za Patologiju, popravka liftova i vešeraja.

Senat Opće bolnice je pozdravio impresivne rezultate rada i veliki iskorak koji je napravljen u radu ove zdravstvene ustanove kao i planove za naredni period, saopćeno je iz Opće bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije