Opća bolnica proslavila 156. rođendan: Za uspjeh zaslužni menadžment i osoblje

3
Fena
Opća bolnica proslavila 156. rođendan: Za uspjeh zaslužni menadžment i osoblje
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dr. Ismet Gavrankapetanoivić i ministar Haris Vranić

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas je obilježila 156 godina od osnivanja. Istaknuto je kako bolnica stoji na “čvrstim temeljima” te da bilježi impresivne rezultate za što su zaslužne i sve ranije generacije radnika.

Direktor bolnice Ismet Gavrankapetanović naglasio je da je Opća bolnica u svim teškim trenucima bila uz građane.

"Prošlo je 156 godina od osnivanja prve bolnice, baštinjenja tradicije. Ponosni smo na naše učitelje, sve one koji su radili i koristim priliku da ih se sjetimo. U periodu koji je iza nas, periodu koronavirusa, svjedočili smo teškom vremenu zatvorenosti zdravstvenog sistema i svemu šta je ova bolnica uradila za grad", rekao je Gavrankapetanović.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Naglasio je da je Opća bolnica u jeku pandemije koronavirusa “otvorila” sve kapacitete u punom obimu, kao i covid bolnicu kroz koju je prošlo hiljade pacijenata, a desetine hiljada kroz ambulantni dio.

"Gledajući stvari koje radi interno odjeljenje, infektivno, ali i ostali, to je nešto s čim se možemo ponositi ne samo u okviru BiH već i cijele regije", pojašnjava Gavrankapetanović.

Istakao je i rad ginekološkog odjeljenja koje je prije nekoliko dana u 24 sata imalo četiri poroda blizanaca.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da je zdravstvo u tranziciji, ali 156 godina postojanja jedne ustanove kakva je Opća bolnica govori da se 'razvijamo i pružamo pacijentima kvalitetne usluge'.

Za uspjeh Opće bolnice je, po riječima ministra Vranića, prije svega, zaslužan požrtvovan menadžment i osoblje.

"Snaga Opće bolnice je u požrtvovanom menadžmentu i osoblju koje je pokazalo da se može nositi sa svim izazovima. Kadrovski, imaju prostor da se razvijaju. Ministarstvo zdravstva će kao i do sada dati punu podršku i biti vjetar u leđa", kazao je.

Pisac Abdulah Sidran koji je u Općoj bolnici "prošao" oporavak od težeg oblika koronavirusa istakao je da je svaki centimetar poda Opće bolnic cijeli roman.

"U meni živi desetina knjiga nenapisanih, a koje bi mogle, kada bi bile napisane, govoriti samo o onome što sam ja preživljavao pod ovim krovom", rekao je Sidran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije