Turski ljekari posjetili Opću bolnicu: Razgovarano o afirmaciji donorstva i transplatacije u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Turski ljekari posjetili Opću bolnicu: Razgovarano o afirmaciji donorstva i transplatacije u BiH
Foto: Opća bolnica / Visoka delegacija ljekara iz Turske posjetila Opću bolnicu

U okviru programa tehničke pomoći jačanja donorstva i transplantacije u BiH, danas je Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" posjetila višečlana delegacija turskih ljekara različitih specijalnosti.

U ime Donorske mreže u FBiH sastanku su prisustvovali predsjednica prof.dr. Halima Resić, koja je i inicirala susret te Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

"Uvažene goste srdačno je dočekao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice sa saradnicima. On se zahvalio svima na posjeti, a posebno vrhunskim stručnjacima na pomoći koju pružaju u afirmaciji donorstva i transplantacije u našoj zemlji. Svoje kolege je upoznao sa radom ustanove na čijem je čelu i mogućnostima koje pruža Opća bolnica kada bi zaživjela donorska mreža u BiH. Naglasio je da imamo stručnjake i resurse, koji bi uz institucionalnu pomoć mogli odmah početi raditi i ovu vrstu zdravstvene usluge, jer je najnormalnija stvar da bolnice svojim pacijentima pruža najbolju uslugu", saopćeno je iz Opće bolnice.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Prof. Ismet Gavrankapetanović dvije godine na čelu Opće bolnice u Sarajevu

Prof. Ismet Gavrankapetanović dvije godine na čelu Opće bolnice u Sarajevu

Turski stručnjaci su iznijeli svoja iskustva, a doktor Eyup Kahveci, predsjednik Transplantacionog centra Turske je kazao da se u njegovoj zemlji na godišnjem nivou uradi sedam hiljada transplantacija bubrega i jetre. Osoblju Opće bolnice je ponudio stručnu i tehničku pomoć, kako bi ovaj proces krenuo i u BiH te edukaciju medicinskog i drugog osoblja u najvećem transplantacionom centru u Istanbulu. Naglasio je da se ovaj projekat provodi u još 10 zemalja.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika izrazio je nadu da bi proces donorstva i transplantacije konačno krenuo, jer kako je rekao, zadnjih pet godina ovaj proces stoji i veliki je problem za mnogobrojne pacijente.

"Inače, Donorska mreža u BiH u saradnji sa Ministarstvom zdravstva FBiH i uz podršku partnera iz Turske - Transplant fondacijom i Međunarodnom mrežom za transplantacije, Bezmialem Vakif Univerzitetom te Univerzitetom zdravstvenih nauka-Centrom za izučavanje zdravstvenih nauka Balkana, Medicinskim fakultetom Univerziteta Gazi, Udruženjem transplant koordinatora, Udruženjem turskih intenzivista i Zdravstvenim diplomatskim društvom, počinje implementaciju projekta podrške jačanju donorstva i transplantacije u BiH", navedeno je u saopćenju Opće bolnice.

Tim povodom će sutra (21. oktobar) u Sarajevu biti upriličena konferencija, na kojoj će se okupiti predstavnici relevantnih institucija da sagledaju stanje i perspektive donorstva i transplantacije u BiH.

Visoka delegacija ljekara iz Turske posjetila Opću bolnicu
Foto: Opća bolnica: Visoka delegacija ljekara iz Turske posjetila Opću bolnicu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije