Ortopedi Opće bolnice ponovo rade i operacije ugradnje vještačkog koljena

1
Radiosarajevo.ba
Ortopedi Opće bolnice ponovo rade i operacije ugradnje vještačkog koljena
Foto: Arhiv / Ilustracija

Od ove sedmice u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" pacijenti mogu dobiti uslugu ugradnje vještačkog koljena, a ugrađuju se proteze najnovije generacije.

"S obzirom da su potrebe za ovom operacijom u BiH velike i liste čekanja na operaciju duge, ponovo je u Općoj bolnici uvedena ova procedura jer postoje svi uslovi za izvođenje operativnog zahvata, educirano medicinsko osoblje, moderne operacione sale, dijagnostička služba, fizikalna terapija, a pacijenti će se liječiti brzo i efikasno", saopćeno je iz Opće bolnice.

Ovim operativnim zahvatom i ugradnjom proteze najnovije generacije pacijent se nakon tretmana uspješno vraćaju aktivnom životu.

Odlične vijesti: Spuštena dobna granica kada su u pitanju preventivni pregledi u Sarajevu

Odlične vijesti: Spuštena dobna granica kada su u pitanju preventivni pregledi u Sarajevu

Inače, u Općoj bolnici se svakodnevno nastoji poboljšati usluga, a u posljednje vrijeme medicinski tim odjela za gastroenterologiju uspješno radi zahvat endoskopskom retrogradnom holangio-pankreatografijom (ERCP).

"Ova metoda podrazumijeva interventni, multidisciplinarni pristup u dijagnostici i tretiranju oboljenja jetre, žučne kese, žučnih vodova, gušterače, glavnog kanala pankreasa, uključujući žučno kamenje, zapaljenske strukture, te karcinome, a izvodi se kombinacijom endoskopskog pristupa i RTG dijagnostike. Pored toga, Opća bolnica je prva u regionu uvela Motornu spiralnu enteroskopiju, kojom se efikasno može uraditi dijagnostika i terapija tankog crijeva i svih nedostupnih dijelova probavnog trakta koji se ne mogu vidjeti endoskopijom, a koje su potrebne radi uzimanja biopsičkih uzoraka ili zaustavljanja krvarenja te Interventni endoskopski ultrazvuk, kojim se radi pregled i biopsija unutrašnjih organa", navedeno je u saopćenju Opće bolnice.

U saopćenju se dodaje da uvođenjem ove tri visoko sofisticirane procedure značajno je poboljšana dijagnostika i tretman bolesti probavnog trakta te brže i efikasnije liječenje pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije