BiH / Na prijedlog ministra Katice: Policajci u KS dobijaju povoljnija prava

01. 11. 2019. u 12:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Sindikata policije Kantona Sarajevo za izmjene i dopune važećeg Kolektivnog ugovora, a kojim se omogućava stvaranje povoljnijih prava za sve policijske službenike Uprave policije.

Prema izmjenama i dopunama, naknada za slučaj teške bolesti ubuduće će iznositi tri prosječne plate na nivou Federacije BiH i izjednačena je s visinom koju imaju drugi uposlenici u Kantonu Sarajevo. Ranije je visina ove naknade iznosila dvije prosječne plate.

Naknada za prevoz na posao i s posla je sada utvrđena u novčanom iznosu što će doprinijeti izjednačavanju policijskih službenika s drugim uposlenicima u Kantonu Sarajevo i drugim policijskim agencijama.

Usvojena je i izmjena koja se odnosi na prekid radnog odnosa zbog činjenice da policijski službenik nije prošao sigurnosnu provjeru, a koja je usaglašena sa zakonom koji reguliše ovu oblast i sa Uredbom o prekobrojnosti policijskih službenika koju je Vlada KS nedavno usvojila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i resorni ministar će nastaviti s aktivnostima koje imaju za cilj stvaranje što boljih uslova rada policijskih službenika i ostalih uposlenika.

Od svih uposlenika se očekuje, a što im je i obaveza, da poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju profesionalno, zakonito i u skladu s najvišim standardima, čime će osigurati još povoljniji sigurnosni ambijent svim građanima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA