Ministar Katica: Zbog klevete tužit ću određene portale

Radiosarajevo.ba
Ministar Katica: Zbog klevete tužit ću određene portale
Arhiv / Admir Katica

Povodom niza neistinitih navoda koji su se proteklih dana pojavili u medijima u vezi s plaćom ministra MUP-a KS i nabavke opreme u vrijednosti od oko 40.000 KM, uslijedila je reakcija Ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice. 

“Dolaskom na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Sektoru za pravne i kadrovske poslove predao sam potrebnu dokumentaciju kako bih zasnovao radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS. Sektor za pravne i kadrovske poslove dostavlja Sektoru računovodstva godine radnog staža i druge potrebne podatke za obračun plaće. Za januarsku plaću, koja mi je isplaćena u februaru i koja je prva puna plaća koju sam primio u MUP-u KS, Sektor računovodstva mi je po automatizmu isplatio i dodatak od 30 posto po osnovu posebnih uslova rada, kao što je isplaćivao i svim ministrima MUP-a KS prethodnih godina”, navodi se u reakciji.

Dodaje se da nije podnio zahtjev za takav dodatak niti ga je sebi dodijelio.

“Dakle, informacija da sam sebi dodijelio 800 KM koje mi ne pripadaju, je neistinita i pokušaj određenih struktura, a u svjetlu posljednjih dešavanja, da spinovanjem informacija diskredituju i mene i Vladu KS”, pojasnio je ministar Katica.

U saopćenju se dodaje da kad je u pitanju nabavka opreme, a u čemu se posljednjih dana pisalo javnost mora znati:

“Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo Vlada Kantona i ministar dužni su osigurati sve uvjete za samostalan i nesmetan rad Uprave policije radi efikasnog obavljanja svih poslova iz njene nadležnosti i omogućiti Upravi policije da samostalno koristi sredstva za rad. U Budžetu za 2018. godinu za opremanje policijskih objekata odobreno je 70.000 KM. Prema zahtjevu Uprave policije pokrenut je postupak za nabavku 129 metalnih ormara i 20 klupa za svlačionice. S obzirom na to da je ponuda za ormare bila znatno niža od procijenjene, od Uprave policije zatražen je zahtjev za nabavku kako bi se odobrena budžetska sredstva namjenski utrošila, a što je uključivalo nabavku klima uređaja, računarske opreme, namještaja i policijskih kućica”, pojašnjeno je.

Dodaje se da policijski komesar MUP- a Kantona Sarajevo, sredinom decembra uputio je akt u kojem je, između ostalog, zatražio neophodnu opremu za opremanje Policijskog odjeljenja Rajlovac, Druge policijske uprave, Policijske stanice Stari Grad i Odjeljenja za saobraćajne istrage.

“Na osnovu zahtjeva 24. decembra donesene su četiri odluke kojima se određivalo pokretanje postupka dodjele ugovora putem direktnog sporazuma za nabavku klima uređaja, računarske opreme, namještaja i policijskih kućica. Napominjem, da u momentu donošenja tih odluka nisam uopće bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova KS jer sam na funkciju ministra imenovan 26. decembra 2018. godine i da su odluke donesene prije mog dolaska na čelo ove institucije. Kako smo po Zakonu obavezan omogućiti Upravi policije da samostalno koristi sredstva za rad, već donesene odluke sam potpisao. Da nisam potpisao odluke za nabavku opreme potrebne za rad Uprave policije, određene strukture bi spinovale da onemogućavam rad Uprave policije, kao što sada insinuiraju i spinuju da je ministar MUP-a KS nabavio sebi namještaj i računare za 40.000 KM, a ne policiji, i da sam sebi isplaćujem 800 KM”, naglašeno je.

Navodi se da će ministar zbog klevete i iznesenih laži podnijet će tužbe protiv određenih portala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije