MUP KS-a pozvao na oprez zbog igrice Plavi kit: Povećajte nadzor nad djecom

Anadolija
MUP KS-a pozvao na oprez zbog igrice Plavi kit: Povećajte nadzor nad djecom
Daily Mail / Ilustracija
U posljednje vrijeme, prema dostupnim informacijama, internet igrica "Blue Whale" (Plavi kit) započeta u Ruskoj Federaciji dospjela je u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Kanton Sarajevo.

Sadržaj iste je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovrijeđivanja, a posljednji stadij zahtijeva od osobe koja igra igricu, da izvrši samoubistvo.

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, igrica se širi putem poziva upućenih potencijalnim osobama najčešće predpubertetske i pubertetske dobi.

Društvene mreže - internet, prvenstveno Facebook, se ne dozvoljavaju koristiti osobama mlađim od 18 godina. Ipak, svjedoci smo da znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama, otvaraju iste, dajući netačne podatke o svojoj starosti.

Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja "prećutno odobravaju" takvo ponašanje, odnosno prihvataju to da djeca imaju svoje "profile", pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu pomenute komunikacije.

"S obzirom na gore navedeno, apelujemo na roditelje, staratelje, prosvjetne radnike i druge, koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima u oblasti korištenja društvenih mreža, kako isti ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih 'igrica'", navedeno je u saopćenju MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će u saradnji s drugim policijskim agencijama, nadležnim tužilaštvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije