Policija upozorava: Smrtonosna igrica može biti prijetnja djeci i u BiH

H. A.
Policija upozorava: Smrtonosna igrica može biti prijetnja djeci i u BiH
/ Ilustracija
Opasna i smrtonosna igrica "Plavi kit" iz Rusije, zbog koje je cijeli svijet zabrinut, u proteklim danima stigla je i u regiju. Ova igrica bila je povod i za važno upozorenje iz Interpola bh. policijskim upravama.

To je potvrdio načelnik Policijske uprave (PU) Prijedor Dalibor Ivanić, koji je istaknuo da su nakon obavijesti Interpola, koja je stigla u sjedište MUP-a RS-a, obaviještene sve policijske stanice koje su zadužene i za kontakt sa školskim ustanovama.

"Obavijestili smo teren da kontaktiraju sve školske ustanove. Istovremeno apeliramo na građene i roditelje da, ako bi došli do bilo kakvih saznanja da ih podijele s policijom kako bi se zajedno sa školskim ustanovama, socijalnim i ostalim institucijama poduzeli potrebne mjere i radnje", poručio je Ivanić.

Iz policije su kazali da znaju da odrasli vode ovu užasnu igru te da koriste dječije navike i strasti, koriste njihov jezik i kulturu. Dobro poznaju psihologiju, djevojčice ubjeđuju kako su debele, a dječake da su "luzeri", ali da postoji drugi svijet gdje će pripadati redu odabranih.

U periodu od 50 dana igranja pred djecu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Podsjećamo da je tvorac ove igrice uhapšen, no ona i dalje uzima danak među tinejdžerima, te su mladi iz regije već "pozivani" na učešće.

Zastrašujući su podaci o korištenju društvenih mreža među maloljetnicima, odnosno, nadzoru roditelja. 

Naime, prema podacima koji su izneseni na Prvom otvorenom forumu o odgajanju djece u poslijeratnoj BiH, čiji je inicijator medijska kuće Radiosarajevo.ba, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer, u Velikoj Britaniji, više od 75 posto djece uzrasta od 10 do 12 godina krši dobna ograničenja za korištenje društvenih mreža.

Dobne granice, na koje treba roditelji da obrate pažnju su:

13 godina: Facebook, Instagram, Pinterest, Tumblr, Reddit, Snapchat
14 godina: Linkedin
16 godina: WhatsApp
18 godina: YouTube, uz mogućnost ranijeg otvaranja naloga ut pristanak roditelja

Djeca koja većinu svog slobodnog vremena provode online imaju manjak vremena za socijalizaciju i građenje čvrstih odnosa, za igru, učenje, san. Gledajući s zdravstvene strane, to utječe na njihov vid i sluh, ali bivaju izloženi opasnostima kakva je ova igrica, internet predatorima, te su podložni vršnjačkom internetskom nasilju.

Savjeti s Prvog foruma roditeljstva, na kojem su ugledne stručnjakinje iz različitih područja dale odgovore na najčešća pitanja koja roditelji sebi postavljaju, su da s djecom: izlazite u prirodu, bavite se sportom i hobijima, potičete dijete da se igra igračkama, čita knjige. Uvedite dan bez  tehnologije, ili makar dio dana kada ćete svi biti offline - također je jedan od savjeta i prijedloga za roditelje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije