Uznemirujuće: Online igrica povezana sa 130 samoubistava tinejdžera

Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće: Online igrica povezana sa 130 samoubistava tinejdžera
U toku je velika policijska istraga zbog mračne online igrice koja ohrabruje omladinu, njih navodno čak 130 u posljednjih šest mjeseci, da oduzmu sebi život.

Riječ je o “suicidalnoj igrici” na društvenim mrežama, naziva Plavi kit, koja zahtijeva od učesnika da prate set od 50 instrukcija. Formalna istraga otvorena je u Rusiji nakon smrti dvaju djevojčica prošle sedmice.

Yulia Konstantinova (15) i Veronika Volkova (16) počinile su samoubistvo u regiji Irkutsk. Yulia je ostavila poruku na društvenoj mreži “Kraj”, uz sliku plavog kita, malo prije nego što je počinila samoubistvo. Inače, plavi kit je jezivi simbol kojim se djeca ohrabruju da sebi oduzmu život.

Njena prijateljica Veronika također je napisala: “Osjećaja više nema...Kraj.

Ruski mediji pišu da je samo dva dana ranije, 14-godišnja također počinila samoubistvo, a policija je potvrdila da je uzrok i ove smrti u vezi sa igricom “Plavi kit”.

Sve je počelo u novembru 2015, a 130-oro djece koji su počinili samoubistvo bili su članovi iste grupe.

Ono što sigurno znamo jeste da odrasli vode ovu užasnu 'igru', i koriste dječije navike i strasti, koriste njihov jezik u kulturu. Dobro poznaju psihologiju, djevojčice ubjeđuju kako su debele, a dječake da su 'luzeri', ali da postoji drugi svijet gdje će pripadati redu odabranih”, saopćeno je iz policije.

Nakon smrti Yulie i Veronike uhapšena su dva tinejdžera koja su snimala tragediju.

Navodni tvorac ove "igrice" je 21-godišnji Phillip Budeikin, koji je još prošle godine optužen zbog osnivanja osam grupa na internetu koje su promovirale samoubistvo. Ipak, jeziva igra i dalje traje, a neko djeci daje uznemirujući zadatke naređujući im, između ostalog, da se povrjeđuju. Sve, nažalost, kulminira samoubistvom.

Tinejdžeri se pozivaju da nožem urežu plavog kita na ruku ili nogu, od njih se traže da gledaju horore tokom cijelog dana, a sve prate fotografije djece na vrhu zgrade ili na pruzi, uz poruke “mi smo djeca mrtve generacije” ili “ovaj svijet za nas”.

Ukoliko uočite nešto slično, molimo vas da se hitno obratite policiji i psihologu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije